Eurovision 2022: Έως και 7 φορές ο θετικός αντίκτυπος των επενδύσεων για το Τορίνο – Διαμάχη για τα γεύματα των εθελοντών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι διεργασίες στα πλαίσια της Eurovision 2022 μπήκαν πλέον ζωντανά στην όμορφη πόλη του Τορίνο, στην Βόρειο Ιταλία. Εκτός από τους αναμενόμενους περίπου 200 εκ. τηλεθεατές, η παραγωγή της EBU (και RAI, στην φετινή διοργάνωση) έρχεται και έμπρακτα με σημαντικά στοιχεία. 

Σημαντικός θετικός οικονομικός αντίκτυπος στην τοπική οικονομία 

Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του media center της εκδήλωσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου του Τορίνο Stefano Lo Russo, του Περιφερειάρχη Alberto Cirio και του Διευθυντή του Rai Production Center στο Τορίνο, Guido Rossi, η φετινή διοργάνωση κόστισε στο τοπικό σύστημα περίπου 14 εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία όμως αναμένεται να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή με ανταποδοτικότητα ύψους έως και 7 φορές της αρχικής επένδυσης.

Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. “Έχουμε ανακτήσει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων (…) ένα μεγάλο αποτέλεσμα” εφόσον υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας της πόλης του Τορίνο αλλά και της Περιφέρειας του Πιεμόντε.

Αυστηρό ad hoc πρωτόκολλο υγείας

Η πανδημία φαίνεται να οδεύει προς το τέλος, αλλά οι διοργανωτές της Eurovision 2022 δεν θέλουν να υπάρξει κανένα ρίσκο απουσιών ή καθυστερήσεων. Όπως δήλωσαν οι παραγωγοί του φετινού διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης αυτή την εβδομάδα, εφαρμόστηκε ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγείας ad hoc.
Το πρωτόκολλο προβλέπει την χρήση προστατευτικών μασκών τύπου Ffp2 στο Παλαί ντε σπορ Pala Olimpico και την διεξαγωγή περίπου 1200 τεστ Covid-19 την ημέρα, ενώ κάθε 72 ώρες όλοι πρέπει να υποστούν σε τεστ. Αυτό, μαζί με επιπλέον μέτρα αποστασιοποίησης.

Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να επιτευχθεί η παρουσία του κόσμου στην αίθουσα διεξαγωγής της παράστασης, εφόσον “και οι τρεις βραδιές είναι ουσιαστικά γεμάτες, με ακόμη ελάχιστη διαθεσιμότητα εισιτηρίων”, ενώ ο τελικός “είναι sold out” όπως τόνισαν οι παραγωγοί.  

Η ειρήνη και ο αποκλεισμός της Ρωσίας

Η λέξη κλειδί για αυτή την εκδήλωση θα είναι η Ειρήνη, το κοινό μήνυμα για αυτές τις βραδιές “παρόλο που η Eurovision δεν είναι πολιτική”. Μάλιστα οι παραγωγοί τόνισαν πως η τελευταία βραδιά ανοίγει με μια μουσική στιγμή μεγάλου ενδιαφέροντος με επίκεντρο την Ειρήνη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι δημοσιογράφοι για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διαγωνισμό. Οι παραγωγοί τόνισαν πως επρόκειτο περί “συλλογικής απόφασης βασισμένη στις αρχές της EBU”, αλλά άφησαν και ένα ‘παραθυράκι’ ελπίδας πως “η δύσκολη αυτή απόφαση θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον”. Οι παραγωγοί μίλησαν για “συναισθηματικό κύμα”, ενώ παράλληλα διευκρινίστηκε πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία από τη Ρωσία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως ο ρωσικός τύπος τόνισε πως δεν τους δόθηκε άδεια για να παρευρεθεί στην εκδήλωση, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά. Η απάντηση των παραγωγών ήταν (εκ νέου) πως πρόκειται περί απόφασης της EBU, αλλά και πως το θέμα “μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω”.

Η Eurovision στα κοινωνικά δίκτυα

Μιλώντας για τα ψηφιακά νούμερα της παραγωγής, σημειώθηκε πως μέχρι στιγμής (Τρίτη 3 Μαΐου) η Eurovision είχε 563.000 followers στο Twitter, 1.7 εκατομμύρια στο Facebook, και 635.000 στο ΤikΤok. Μάλιστα το TikTok έφτασε τα 4 εκατομμύρια προβολές σχετικά με σκηνές από την πρώτης πρόβα.

Επίσης, οι παραγωγοί τόνισαν πως τα εν λόγω νούμερα αυξήθηκαν από τη νίκη των Maneskin, και πως κύριοι χρήστες των ανωτέρω κοινωνικών δικτύων είναι νέοι κάτω των 34 ετών, κυρίως γυναίκες.

Οι εθελοντές να φέρνουν το φαγητό…από το σπίτι

Πριν καλά καλά ξεκινήσει ο διαγωνισμός της Eurovision, ξέσπασε μια διαμάχη στο Τορίνο. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές της εκδήλωσης απέστειλαν email στο εθελοντικό προσωπικό από το οποίο ζητούσαν να φέρουν δικό τους γεύμα και να το καταναλώσουν έξω από το Lounge.

Όπως μεταδίδει η Ιταλική διαδικτυακή εφημερίδα Open, το email ήταν το ακόλουθο:
“Αγαπητοί βοηθοί εθελοντές του Vip Lounge, σας ενημερώνουμε ότι τις ημέρες που εργάζεστε στο Vip Lounge (10-12-14 Μαΐου, ημερομηνίες των παραστάσεων) η υπηρεσία catering θα λειτουργεί μόνο για τους επισκέπτες (…) Επομένως σας υπενθυμίζουμε ότι δεν θα έχετε τη δυνατότητα κατανάλωσης στο μπουφέ. Σας ζητούμε λοιπόν να οργανωθείτε επί τόπου ούτως ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να εξέλθετε από το σαλόνι μόνο εάν έχετε φέρει το δικό σας φαγητό ή/και ποτό”.

Στο άρθρο της Ιταλικής εφημερίδα τονίζεται πως “στην προκήρυξη αναφέρεται ότι στους εθελοντές παρέχεται κουπόνι σίτισης, όπως επίσης στολή και εισιτήριο για τα ΜΜΜ”.
Παρόλα αυτά, με αφορμή το email ξεκίνησε μια σφοδρή πολιτική διαμάχη σχετικά με την “ταπείνωση των εθελοντών του Vip Lounge”, μιλώντας ακόμη και περί “σάντουιτς απαρτχάιντ, με όλα τα εκατομμύρια Ευρώ που επενδύθηκαν στην εκδήλωση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος