Eurostat: Μόνο το 9% των απόφοιτων πανεπιστημίου στην ΕΕ έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό

Μόνο το 9% των απόφοιτων πανεπιστημίου στην ΕΕ έχουν σπουδάσει έστω και τρεις μήνες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε προγράμματα κινητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Το 2021 αποφοίτησαν περίπου 4,3 εκατομμύρια πτυχιούχοι στην ΕΕ, από τους οποίους μόνο οι 386.900 είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους, για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων που σπούδασαν έστω και για τρεις μήνες στο εξωτερικό, ήταν στη Γαλλία, με περίπου 176.100 φοιτητές, ή ποσοστό 45,5% του συνόλου. Δεύτερη, έρχεται η Γερμανία με ποσοστό 17,8%, με 68.700 φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό. Η Ισπανία κατέλαβε την τρίτη θέση με περίπου 40.100 φοιτητές και ποσοστό 10,4%.

Οι τρεις κύριοι προορισμοί για τους φοιτητές πανεπιστημίου της ΕΕ στο εξωτερικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 10,7% , η Ισπανία (9,4%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (7,5%).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράγοντες όπως η γλώσσα, οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί, καθώς και η γεωγραφική εγγύτητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένες χώρες της ΕΕ προσελκύουν υψηλά ποσοστά φοιτητών από συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών από την Κύπρο, 68%. Η Γερμανία έλαβε το 29,9% φοιτητών από το Λουξεμβούργο, ενώ η Τσεχία φιλοξένησε το 27% των φοιτητών από τη Σλοβακία.

Εξετάζοντας τους τρεις κορυφαίους προορισμούς εντός της ΕΕ, η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί, ενώ μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ, οι κορυφαίοι προορισμοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος