Europol: Συνελήφθη στην Ελλάδα ο «τραπεζίτης» των μεγαλύτερων εμπόρων ναρκωτικών της Ευρώπης

Τη σύλληψη ενός «διαβόητου απατεώνα που ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου», στις 31 Μαΐου στην Αθήνα, γνωστοποίησε η Europol

Όπως αναφέρεται, η σύλληψη έρχεται ως το αποκορύφωμα μιας μεγάλης έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο εν λόγω θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Ειδικότερα, η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM. 

Europol: Συνελήφθη στην Ελλάδα ο «τραπεζίτης» των μεγαλύτερων εμπόρων ναρκωτικών της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με το εν λόγω Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.

Η Europol σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση, ότι γενικότερα η υπόγεια διακίνηση εγκληματικών χρημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Ενώ αναφέρει: «Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, ανταλλάσσονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονόμισμα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Τα χρήματα αυτά σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για να επενδύσουν σε νέες αποστολές ναρκωτικών, να πληρώσουν για προηγούμενες αποστολές ή να τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες για δαπάνες».

Πηγή: EUROPOL, ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος