Europol: Συνεχίζεται η εφαρμογή αντιτρομοκρατικών μέτρων – Η σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων εκτός ΕΕ

Array

Ανταπόκριση-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση και την τάση προς την τρομοκρατία το 2022, που δημοσιεύθηκε σήμερα (13/7) από την Europol, επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί έναν πραγματικό και υπαρκτό κίνδυνο για την ΕΕ, η συνεργασία μεταξύ των κρατών φαίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την αποτροπή τους, ενώ μόνο οι παράγοντες που συνδέονται με τον τζιχαντιστικό και βίαιο εξτρεμισμό εξακολουθούν να ανησυχούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Europol. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία συστήνει την συνέχιση περισσότερο από ποτέ των αντιτρομοκρατικών μέτρων εξαιτίας και των γεωπολιτικών αλλαγών.

15 τρομοκρατικές επιθέσεις το 2021

Αναφορικά με τα ευρήματα της Europol, έχουν καταγραφεί για το 2021, τουλάχιστον 15 ολοκληρωμένες, ή αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι τέσσερις ολοκληρωμένες επιθέσεις περιλάμβαναν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών και μία αριστερή τρομοκρατική επίθεση.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 388 υπόπτους για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2021 και περισσότερες από τα δύο τρίτα (260) των συλλήψεων έγιναν μετά από έρευνες για αδικήματα τρομοκρατίας τζιχαντιστών στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι δικαστικές διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν το 2021 κατέληξαν σε 423 καταδίκες για τρομοκρατικά αδικήματα. Τα άτομα που πραγματοποιούν επιθέσεις μόνοι τους έχουν συσχετιστεί κυρίως με την τζιχαντιστική, τη δεξιά τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Το 2021, χρησιμοποιήθηκαν όπλα στις ολοκληρωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι σχετικά εύκολο να προμηθεύονται και δεν απαιτούν εκτεταμένες δεξιότητες για τη συναρμολόγηση ή τη χρήση. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις στην ΕΕ το 2021 περιλάμβαναν όπλα με λεπίδες, οχήματα και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Τρομοκρατική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο 

Η τρομοκρατική προπαγάνδα που διαδόθηκε στο διαδίκτυο το 2021 συνέχισε να αντικατοπτρίζει θέματα που σχετίζονται με την COVID-19. Ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνεται στο Διαδίκτυο λόγω των περιορισμών της COVID-19, αποτελεί παράγοντα κινδύνου στην πιθανή πορεία των ευάλωτων ατόμων στον εξτρεμισμό.

Ο βίαιος αντι-COVID-19 και ο αντικυβερνητικός εξτρεμισμός, ο οποίος δεν συνδέεται με παραδοσιακές βίαιες εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες, εμφανίστηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη και χώρες εκτός ΕΕ. Τέτοιες μορφές βίαιου εξτρεμισμού υλοποιήθηκαν με ανοιχτές απειλές, μηνύματα μίσους που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη χρήση βίας.

Ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εξελίξεων εκτός ΕΕ στην τρομοκρατία

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε βασικές περιοχές εκτός της ΕΕ επηρεάζουν τις τρομοκρατικές τάσεις και την προπαγάνδα που διαδίδεται στα κράτη μέλη. Η τρέχουσα τρομοκρατική απειλή για τα κράτη μέλη δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί άμεσα από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, αύξησε την παγκόσμια προσοχή σε εξεγέρσεις με θρησκευτικά κίνητρα και, ως εκ τούτου, παρείχε ευκαιρίες στους τζιχαντιστές που συνδέονται τόσο με την Αλ Κάιντα όσο και με την αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος (IS) να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος