Europol: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακινητών μεταναστών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής

Εγκληματικό δίκτυο που διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής εξάρθρωσαν η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, σε συνεργασία μαζί με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την Κροατία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία ​​και με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust

Οι φερόμενοι δράστες του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν φορτηγά για να κρύψουν τους παράτυπους μετανάστες, ενώ τους μετέφεραν υπό απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες.  Η έρευνα για το εγκληματικό δίκτυο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Σλοβενία ​​ανέφερε τη σύλληψη ενός υπόπτου που συνελήφθη, ενώ μετέφερε 53 παράτυπους μετανάστες σε ένα φορτηγό. Μεταξύ των 17 ταυτοποιημένων μελών του εγκληματικού δικτύου ήταν κυρίως Πακιστανοί, Κολομβιανοί, Ισπανοί και Ρουμάνοι. Μέχρι στιγμής, 15 από αυτούς έχουν συλληφθεί: 13 κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν στην Κροατία και τη Σλοβενία. Ο ύποπτος που συνελήφθη στη Ρουμανία είναι ο ηγέτης του δικτύου.

Ο τρόπος προσέλκυσης και μεταφοράς

Οι ύποπτοι προσέλκυαν κυρίως Πακιστανούς μετανάστες από τοποθεσίες κοντά σε καταυλισμούς προσφύγων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τους μετέφεραν με φορτηγό στην Ιταλία ή σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ισπανία. Κατά τη μεταφορά τους μέσω της βαλκανικής διαδρομής, οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά αυτοκίνητα ως ανιχνευτές για να ελέγξουν τη διαδρομή και να ειδοποιήσουν τους αρχηγούς σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων. Συνολικά, οι αρχές εντόπισαν οκτώ απόπειρες λαθρεμπορίας μεταναστών, τέσσερις από τις οποίες ματαιώθηκαν από τους λαθρέμπορους λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας. Οι αρχές στην Κροατία αναχαίτισαν ένα φορτηγό που διακινούσε λαθραία 77 μετανάστες υπό απειλητικές για τη ζωή συνθήκες, τέσσερις εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Εντόπισαν επίσης δύο άλλα οχήματα που μετέφεραν 47 και 21 μετανάστες αντίστοιχα. Οι ανακριτές εκτιμούν ότι οι ύποπτοι έχουν διακινήσει λαθραία τουλάχιστον 400 μετανάστες, αποκομίζοντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ από παράνομα κέρδη.

Έως 20.000 € ανά άτομο από το Πακιστάν στην ΕΕ

Οι εγκληματικές οργανώσεις συμμετέχουν εκτενώς στη διευκόλυνση δευτερευουσών μετακινήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι μεταφορές μέσω της βαλκανικής διαδρομής αυξάνονται, με περισσότερες χώρες όπως η Ισπανία να ερευνούν δίκτυα που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτής της διαδρομής διακίνησης. Αυτές οι δευτερεύουσες κινήσεις κατά μήκος των εσωτερικών ευρωπαϊκών δρόμων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, με πολλές περιπτώσεις μεταναστών να βλάπτονται στην πορεία. Μεταφερόμενοι σε επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες σε αυτοκίνητα, φορτηγά ή φορτηγά, περνούν συχνά μέρες περιορισμένοι με ελάχιστες ή καθόλου προμήθειες.

Τα ποσά που χρεώθηκαν από τους λαθρέμπορους ήταν πολύ υψηλά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ύποπτοι ζήτησαν από μετανάστες από 5.000 έως 8.000 ευρώ για τη μεταφορά ενός ατόμου από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία ή την Ισπανία, ενώ ζητούσαν 3.000 ευρώ μόνο για το «ταξίδι» από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη Σλοβενία.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος