Europol: Εξαρθρώθηκε ευρύ πανευρωπαϊκό δίκτυο συνθετικών ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν 10 τόνοι, καταστράφηκαν 24 παράνομα εργαστήρια

Η Europol ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση ενός εκτεταμένου δικτύου παραγωγής και διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών που δρούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως «την πιο μεγάλη του είδους της που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν 9,3 τόνοι ναρκωτικών όπως MDMA, αμφεταμίνη και μεθαμφεταμίνη, ενώ καταστράφηκαν συνολικά 24 εργαστήρια παραγωγής.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου της Europol κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, Άντι Κράαγκ, τόνισε:
«Εργάζομαι στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια και πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική επιχείρηση κατά της παραγωγής και διανομής συνθετικών ναρκωτικών που έχουμε πραγματοποιήσει».

Συνολικά, συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους οι δύο ύποπτοι αρχηγοί του δικτύου από την Πολωνία. Ο Κράαγκ χαρακτήρισε τη δράση αυτή «αληθινό πλήγμα στις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν συνθετικά ναρκωτικά».

Η επιχείρηση διήρκεσε ένα χρόνο και κινητοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις Βελγίου, Τσεχίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πολωνίας και Ισπανίας. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2024, όταν η πολωνική αστυνομία εντόπισε σημαντικές ποσότητες νόμιμων χημικών προϊόντων από Κίνα και Ινδία, που επαναεπεξεργάζονταν για παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η Europol επισημαίνει ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Πολωνοί, ενώ εμπλέκονται και Βέλγοι και Ολλανδοί υπήκοοι. Στόχος της επιχείρησης ήταν η πλήρης διάλυση της αλυσίδας εφοδιασμού συνθετικών ναρκωτικών, ώστε να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση από την πηγή.

Ο Κράαγκ τόνισε επίσης τους κινδύνους για την υγεία, τη βία, τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρημάτων, που συνδέονται με την παραγωγή και διακίνηση των συνθετικών ναρκωτικών. Παράλληλα, κατασχέθηκαν πάνω από 120.000 λίτρα τοξικών χημικών αποβλήτων, που οι εγκληματίες συνήθως απορρίπτουν στο έδαφος ή σε ποτάμια, προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Europol προειδοποιεί ότι, παρά την επιτυχία αυτής της μεγάλης επιχείρησης, οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν και άλλες εγκληματικές ομάδες στο στόχαστρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος