Eurojust: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης για πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – Απέσπασαν 1,6 εκατ. ευρώ από 200 άτομα

Οι αστυνομικές αρχές της Τσεχίας και της Ρουμανίας σταμάτησαν ένα πρόγραμμα απάτης που φέρεται να αφορούσε την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στερώντας περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ από σχεδόν 200 θύματα. Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 17 μέρη και συνελήφθησαν 4 ύποπτοι και στις δύο χώρες.

Η αστυνομία της Πράγας ξεκίνησε έρευνες για την απάτη το 2019, μετά από καταγγελίες θυμάτων, που είχαν καταβάλει καταθέσεις για αγορά εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ. Οι απατεώνες πρόσφεραν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό προς πώληση σε διάφορους επαγγελματικούς ιστότοπους και ζητούσαν από τους πελάτες καταθέσεις μεταξύ 4.000 και 8.000 ευρώ. Οι απατεώνες είπαν στους πελάτες ότι αυτό το ποσό ήταν απαραίτητο για να περάσουν το αυτοκίνητο από το τελωνείο ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί από τα σύνορα της Τσεχίας.

Στην πραγματικότητα, τα οχήματα που προσφέρονται δεν ήταν προς πώληση. Η αστυνομία της Πράγας εντόπισε ένα ίχνος προς τη Ρουμανία και διαπίστωσε ότι η απάτη ενορχηστρώθηκε από τρεις Ρουμάνους και Τσέχους υπόπτους. Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι απατεώνες προστέθηκαν από συνεργούς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πλαστά προφίλ γερμανικών εταιρειών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των καταθέσεων. Οι φερόμενοι ως απατεώνες είναι ύποπτοι για πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Για σκοπούς πώλησης, δημιουργήθηκαν 28 πλαστές ταυτότητες Σλοβένων ιδιοκτητών οχημάτων, προσποιούμενοι ότι ήθελαν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους. Σε μια άλλη περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές ταυτότητες ενός ζευγαριού Τσέχου που φέρεται να ζούσε στη Γερμανία, δηλώνοντας ότι ήθελαν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους για να επωφεληθούν από μια γερμανική επιδότηση για ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτά τα ψευδή διαδικτυακά προφίλ πωλητών έκαναν το σχέδιο να φαίνεται πολύ αξιόπιστο.

Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος