EURO 2020: Η νίκη της Ιταλίας και οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί σε όλη την χώρα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η όμορφη Ιταλία ξύπνησε χαρούμενη και άφωνη λόγω των ολονύχτιων εορτασμών. Μια νίκη που οι Ιταλοί αισθάνθηκαν ως απελευθέρωση, εφόσον το κλίμα χαράς ήταν παρόμοιο με αυτό της νίκης του παγκοσμίου κυπέλλου το 2006, με μπόλικη δόση εκτόνωσης από την πανδημία. Πράγματι, λίγο μετά την νίκη των Azzurri του Mancini, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου.

Πολλές οι χαρακτηριστικές εικόνες αυτού του τελικού. Μεταξύ αυτών, η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει φωτογραφία της Via Borgo Palazzo του Bergamo, ο δρόμος που έγινε θλιβερά γνωστός για το στρατιωτικό κομβόι με τα φέρετρα, ενάμιση χρόνο μετά, γεμάτο με αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με τις Ιταλικές σημαίες.  

Άλλη μια αξιοσημείωτη εικόνα αυτή του αγάλματος του φιλέλληνα Santorre di Santarosa, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ντερόζι, στην πόλη Savigliano του Cuneo, το οποίο σήμερα το πρωί ήταν “ντυμένο” με το τρικολόρε. 

EURO 2020: Η νίκη της Ιταλίας και οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί σε όλη την χώρα
Και το άγαλμα του φιλέλληνα Santorre di Santarosa (Ντερόζι στην Ελλάδα) στο Savigliano του Cuneo ντύθηκε με το τρικολόρε (φωτό: Petra Senesi)

Από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς υπήρξαν τουλάχιστον 15 τραυματίες, 3 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, το πρωί προέβη σε δήλωση ο Ιταλός Υφυπουργός Υγείας Sileri, ο οποίος είπε πως, χάρη στους πανηγυρισμούς “φοβάμαι μέχρι το τέλος του μήνα” θα έχουμε ”3-4 φορές” παραπάνω από τις σημερινές λοιμώξεις.

Η αποστολή επέστρεψε σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 6πμ στη Ρώμη, όπου την υποδέχτηκαν πλήθος δημοσιογράφων και κόσμου στο αεροδρόμιο. Αναμένεται σήμερα η υποδοχή της ομάδας στο Κυρηνάλιο Μέγαρο από τον ΠτΔ κ. Mattarella – ο οποίος ήταν χθες στο Wembley – και στη συνέχεια από τον Πρωθυπουργό Mario Draghi.        

Όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα κυριαρχούν οι πανηγυρισμοί και η υπερηφάνεια σε όλες τις Ιταλικές εφημερίδες, αν και δεν λείπουν τα πικρά σχόλια ως προς την απουσία fair play εκ μέρους των Άγγλων. Αντίστοιχα, απουσία fair play φαίνεται να έδειξαν και οι χρήστες του Twitter στην ανάρτηση του Ιταλού αστροναύτη Luca Parmitano, ο οποίος και είχε σχολίασε θετικά το πρώτο Αγγλικό γκολ.

Γενικότερα στα Ιταλικά social media κυρίως επικρατούν χιουμοριστικά σχόλια, με ίσως το κορυφαίο η αλλαγή του Αγγλικού μοτίβου “it’s coming home” σε “it’s coming Rome”, κάτι που έγινε και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα La Repubblica και που τελικά επαληθεύτηκε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος