«Εθνικό Πάρκο Ειρήνης» μεταξύ Ουκρανίας – Ρουμανίας: Τα Καρπάθια Όρη ως ενοποιητικό στοιχείο των δύο λαών

Η κοινωνία των πολιτών και οι επιστήμονες της περιοχής Suceava στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας πρότειναν την υλοποίηση μιας πρωτότυπης ιδέας, ενός «Εθνικού Πάρκου Ειρήνης».

Η Ρουμανία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να ενωθούν με ένα «Εθνικό Πάρκο Ειρήνης» που περιλαμβάνει καρπάθια δάση, τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Ουκρανία καθώς η αλληλεγγύη με την Ουκρανία θα συνεχιστεί και μετά τον πόλεμο, μέσω αυτού του έργου.

Ο Marcel Mîndrescu, γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο της Suceava αναφέρει ότι : «Έχουμε την καλύτερη σχέση με τους γείτονες καθώς η οροσειρά των Καρπαθίων μας ενώνει από την Ουκρανία μέχρι τη Σερβία, και ο τρόπος ζωής έχει πολλές ομοιότητες και μια συνέχεια. Θα ήταν ένα πρώτο βήμα συνεργασίας με την Ουκρανία στον τομέα του περιβάλλοντος, και θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα». Ο πληθυσμός είναι παρόμοιος, αν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς που βρίσκονται πέρα ​​από τα σύνορα θα τα πάμε πολύ καλά, γιατί εδώ ζει ένας πληθυσμός «Χουτσούλων» που μιλάει Ουκρανικά με γλωσσικές προσμίξεις σλοβακικών. Η Ουκρανία και η Ρουμανία μοιράζονται με το καλύτερο τρόπο το περιβάλλον των Καρπαθίων, και διασχίζοντας τα σύνορα το δάσος είναι ίδιο, οι άνθρωποι είναι ίδιοι, έχουν τις ίδιες παραδόσεις και τα ίδια επαγγέλματα».

«Ένα κοινό εθνικό πάρκο σημαίνει ευκαιρίες, σημαίνει ότι οι ντόπιοι θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν την παράδοση και τη φύση με τρόπο που θα ευδοκιμήσει. Πιστεύω ότι ένα εθνικό πάρκο μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας θα είναι μια ιστορία που θα κάνει τον γύρο του κόσμου» είπε ο Gabriel Păun, πρόεδρος της Agent Green (ο μοναδικός οργανισμός στη Ρουμανία που επιλέχθηκε στο πλαίσιο της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση).«Σκεφτήκαμε ότι εκτός από τη υλοποίηση του πάρκου, θα έπρεπε να διανύσουμε τη «Διαδρομή της Ειρήνη» που θα ακολουθήσει ολόκληρη την αλυσίδα των Καρπαθίων, Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία, θα περάσει από τη Ρουμανία και θα καταλήξει στη Σερβία».

«Για να γίνει πραγματικότητα το «Εθνικό Πάρκο Ειρήνης» χρειάζεται η θέληση των επιστημόνων, αλλά και πολιτική βούληση. Οι αρχές της κομητείας συμφωνούν με αυτό το έργο που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την τοπική κοινωνία αναπτύσσοντας τον τουρισμό».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος