Επιχειρηματίες χάκερ επιστρατεύονται από την Ουκρανία για «κυβερνοπόλεμο»

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητά εθελοντές από τους χάκερ της χώρας για να βοηθήσουν στην προστασία των στρατηγικών υποδομών και στη διεξαγωγή αποστολών κυβερνοκατασκοπείας εναντίον ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

«Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Ήρθε η ώρα να εμπλακούμε στην κυβερνοάμυνα της χώρας μας», έγραφε η ανάρτηση, ζητώντας από χάκερ και ειδικούς στον κυβερνοχώρο να υποβάλουν αίτηση μέσω της Google, αναφέροντας τις ειδικότητες τους, όπως ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού.

Ο Yegor Aushev, ο συνιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας στο Κίεβο, είπε στο Reuters ότι έγραψε την ανάρτηση μετά από αίτημα ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας που επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη. Η εταιρεία Cyber ​​Unit Technologies του Aushev είναι γνωστή για τη συνεργασία της με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την άμυνα της υποδομής ζωτικής σημασίας.

Επιχειρηματίες χάκερ επιστρατεύονται από την Ουκρανία για «κυβερνοπόλεμο»

Ο Aushev είπε ότι οι εθελοντές θα χωριστούν σε αμυντικές και επιθετικές μονάδες του κυβερνοχώρου. Η αμυντική μονάδα θα χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση υποδομών όπως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και συστήματα ύδρευσης, υπενθυμίζοντας ότι σε μια κυβερνοεπίθεση του 2015, που αποδόθηκε ευρέως σε κρατικούς χάκερ της Ρωσίας, 225.000 Ουκρανοί έχασαν ρεύμα.

Η επιθετική εθελοντική μονάδα Aushev είπε ότι οργανώνει θα βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας να διεξάγει επιχειρήσεις ψηφιακής κατασκοπείας κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

«Έχουμε στρατό μέσα στη χώρα μας», είπε ο Aushev. «Πρέπει να ξέρουμε τι κάνουν».

Άλλος άμεσα εμπλεκόμενος στην προσπάθεια επιβεβαίωσε ότι το αίτημα ήρθε «έστω και αργά» από το υπουργείο Άμυνας, το πρωί της Πέμπτης.

Αμυντικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον είπε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες από δίκτυα Telegram» που αναφέρονται στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

«Καταστροφικό λογισμικό ανακαλύφθηκε πρόσφατα» στην Ουκρανία, χτυπώντας εκατοντάδες υπολογιστές, σύμφωνα με ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Οι υποψίες έπεσαν στη Ρωσία, η οποία ωστόσο το αρνείται.

Στους στόχους περιλαμβάνονται κυβερνητικές υπηρεσίες και ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος