Εσθονός συνταγματάρχης εκτιμά ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει η Ουκρανία την παρούσα πρώτη γραμμή στο μέτωπο με τη Ρωσία  

Η έλλειψη στρατιωτικής βοήθειας φέρνει την Ουκρανία σε κρίσιμη κατάσταση με βλήματα αεράμυνας και πυροβολικού, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της πρώτης γραμμής στην τρέχουσα έκτασή της, δήλωσε ο συνταγματάρχης Janno Märk των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να διατηρούν την πρωτοβουλία και τον ρυθμό επίθεσης στο μέτωπο προς διάφορες κατευθύνσεις και η Ουκρανία αναγκάζεται σε στρατηγική άμυνα, δήλωσε ο Μερκ στην κυριακάτικη εφημερίδα “Ukraina stuudio”.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται βλήματα αεράμυνας και πυροβολικού, είπε, και η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή και πολιτική υποδομή της Ουκρανίας.

Χωρίς αμφιβολία, η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ορισμένη στασιμότητα ή ανασφάλεια που πηγάζει από τη δυτική στρατιωτική βοήθεια. Εντατικοποίησε τις αεροπορικές επιδρομές, τις επιθέσεις με drone κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκειμένου να επηρεαστεί επίσης η προθυμία της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία“, είπε ο Μερκ.

Ο συνταγματάρχης υπενθύμισε μια συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, στην οποία δήλωσε ότι το μέτωπο είχε σταθεροποιηθεί, αλλά ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε να αντισταθεί σε μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Οι συζητήσεις για μια ρωσική επίθεση αυτή την άνοιξη έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα συμβεί, είπε ο Μαρκ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ρωσία κινητοποιεί περίπου 30.000 άνδρες το μήνα και το κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Αυτή η δύναμη σίγουρα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης και εξοπλισμού όπως στην αρχή του πολέμου. Αν κοιτάξετε τη ζωντανή μάζα, πιθανότατα έχουν κάποια ικανότητα να διατηρήσουν τουλάχιστον τον τρέχοντα ρυθμό επίθεσης και ίσως να ανοίξουν κάποιες νέες κατευθύνσεις. Αλλά είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί η πιθανότητα να συμβεί αυτό», είπε ο Mερκ.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας έχει αποκεντρωθεί εκ νέου από την πρώτη γραμμή και τα όπλα της χρησιμοποιούνται για την προστασία πόλεων και ζωτικής σημασίας υποδομές, πρόσθεσε.

“Η αεράμυνα είναι ένα πολύ κρίσιμο κενό που πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία. Και βλήματα πυροβολικού”, δήλωσε ο Μαρκ.

Η Ουκρανία χτίζει αμυντικές γραμμές και το κάνει από το 2014, αλλά χωρίς στρατιωτική βοήθεια, οι αμυντικές γραμμές πρέπει να συνοψιστούν, είπε.

«Εάν η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν αυξηθεί, η Ουκρανία θα πρέπει να αποσυρθεί, ή να εγκαταλείψει ορισμένες περιοχές ή να μειώσει το μέτωπο, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να τη διατηρήσει με τους σημερινούς πόρους, στο σημερινό της μήκος», είπε ο Μερκ.

Πηγή News/ERR

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος