ESA : “Σκληρός” ανταγωνισμός για πέντε θέσεις αστροναυτών – Ανάμεσα στις 22.589 αιτήσεις και 280 από την Ελλάδα

Μεγάλο αριθμό αιτήσεων για τις πέντε θέσεις αστροναυτών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Περισσότερα από 22.589 άτομα από 26 χώρες της Ευρώπης υπέβαλαν αίτηση για την πλήρωση των πέντε κενών θέσεων αστροναυτών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ενώ στην τελευταία προκήρυξη το 2008 ο αριθμός των αιτούντων έφτανε μόλις τις 8413.

Από τα συνολικά 22.589 άτομα, οι 17.170 αιτήσεις κατατέθηκαν από άνδρες σε ποσοστό 76%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν 5.419 γυναίκες ήτοι 24% όλων των αιτούντων για τις θέσεις αστροναυτών, ενώ το 2008, το ποσοστό των γυναικών ήταν 15,5%. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αριθμός των αιτήσεων για την θέση αστροναυτών με σωματική αναπηρία καθώς περισσότεροι από 287 ενδιαφερόμενοι προχώρησαν στην κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δυναμική παρουσία της Ελλάδας στις αιτήσεις

Ειδικότερα από την Ελλάδα για τις κενές θέσεις αστροναυτών στην Ε.Δ.Υ (ESA) κατατέθηκαν συνολικά 280 αιτήσεις. Σε αναλογία επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας υποβλήθηκαν 26,12 αιτήσεις ανά ένα εκ. κατοίκους. Τουλάχιστον 220 αιτήσεις και σε ποσοστό 78,6% προήλθαν από άνδρες και 60 αιτήσεις από γυναίκες με το ποσοστό να φτάνει το 21,4%. Αίτηση για την θέση αστροναυτών με αναπηρία κατέθεσαν 4 άτομα. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην χώρα μας ξεπερνά τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ιρλανδία 270, Ρουμανία 250, Τσεχία 202 , την Ουγγαρία 150 και άλλες πέντε χώρες της Ε.Ε

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως σε επίπεδο κρατών μελών της ESA, οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν από την Γαλλία φτάνοντας τις 7137, ακολουθούμενη από την Γερμανία με 3700, το ΗΒ με 1979 και την Ιταλία με 1860. Στην Γαλλία αιτήσεις υπέβαλλαν 5475 άνδρες και 1662 γυναίκες, ενώ στην Γερμανία οι άνδρες ήταν 2663 και 1037 οι γυναίκες. Οι δυο αυτές χώρες κατέχουν επίσης τα πρωτεία στην κατάθεση αιτήσεων για την μια κενή θέση αστροναυτών με σωματική αναπηρία. Έτσι στην Γαλλία κατατέθηκαν 67 και στην Γερμανία 32 αιτήσεις. Παράλληλα για τις θέσεις αστροναυτών με αναπηρία κατατέθηκαν 30 αιτήσεις από χώρες εκτός Ευρώπης αλλά και από χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Όσον αφορά την κατάθεση αιτήσεων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό και ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην πρώτη τετράδα συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία με 106,1 αιτήσεις ανά ένα εκ. κατοίκους, το Λουξεμβούργο με 103,8, το Βέλγιο με 88,4 και η Ελβετία με 78,1 αιτήσεις.

Επόμενα βήματα για επιλογή

Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων η οριστική επιλογή των πέντε (5) αστροναυτών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022, ύστερα από μια διαδικασία έξι σταδίων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση όλα τα έγγραφα που υποβλήθηκαν, το έντυπο αίτησης και το ερωτηματολόγιο ελέγχου που συμπληρώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Αιτήσεις για την μια θέση αστροναύτη με σωματική αναπηρία θα εξεταστούν όταν ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι θα ειδοποιούνται στο τέλος κάθε σταδίου για το κατά πόσον η αίτησή τους ήταν επιτυχής στο επόμενο βήμα. Ωστόσο, όπως σημείωσαν στην συνέντευξη τύπου οι αρμόδιοι επιλογής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας «θα απαιτηθεί υπομονή που είναι μια αρετή» καθώς ολόκληρη η διαδικασία επιλογής θα διαρκέσει ενάμισι χρόνο.

Μια θετική πρόκληση

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Γοζεφ Ασμπαχερ τόνισε πως η ESA προσπάθησε να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα αιτούντων μέσω της εκστρατείας πρόσληψης και προσβλέπει στην πρόκληση της επιλογής των πιο κατάλληλων υποψηφίων στην Ευρώπη. «Η δημιουργία ενός αποθέματος αστροναυτών, παράλληλα με την επιλογή τεσσάρων αστροναυτών και ενός αστροναύτη με σωματική αναπηρία», είπε, «παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για τους υποψηφίους από ποτέ. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τους αρχικούς αριθμούς, υπάρχει ακόμη τεράστιος ανταγωνισμός για αυτούς τους πολυπόθητους ρόλους στο διάστημα» διευκρίνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης Ντάβιντ Πάρκερ σημείωσε πως ναι μεν καταγράφεται μια αύξηση στην κατανομή των φύλων των αιτούντων, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των φύλων και στον διαστημικό τομέα» και συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να δει «ποιοι από αυτούς τους υποψηφίους θα ενταχθούν στο υπάρχον σώμα των αστροναυτών και θα συμβάλουν και θα συνδράμουν στην εξερεύνηση τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα».

Ανταπόκρισή Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος