Ερυθρός Σταυρός: Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Νότιο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων στην περιοχή

Σύνοψη
  • Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Λίβανος δεν διαθέτει πόρους για να υποστηρίξει αυξημένες ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Έκκληση στα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν το προστατευόμενο καθεστώς των ιατρικών εγκαταστάσεων.

Μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου θα πιέσει περαιτέρω τα νοσοκομεία που ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη πόρων εξαιτίας της εθνικής οικονομικής κρίσης, δήλωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

Η σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ τους τελευταίους πέντε μήνες, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περισσότεροι από 50 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, όπως και περισσότεροι από 200 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι περίπου δώδεκα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς της Χεζμπολάχ στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και έξι πολίτες.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων στο Νότιο Λίβανο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των τραυματιών, που έχει ωθήσει τον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης στα όριά του.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Καρμπόνι επεσήμανε ότι ο Λίβανος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξει αυξημένες ανάγκες στις υγειονομικές του εγκαταστάσεις.

Ερυθρός Σταυρός: Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Νότιο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων στην περιοχή
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Adel Hana)

 «Αν συμβεί κάτι –και ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί– θα χρειαστεί ουσιαστική ιατρική υποστήριξη για τον πληθυσμό στο νότο του Λιβάνου και σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά ο Καρμπόνι.

Ο τοπικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού απεύθυνε έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ να σεβαστούν το προστατευόμενο καθεστώς του νοσηλευτικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ ανησυχητικό να υπάρχουν περιπτώσεις διασωστών να σκοτώνονται από βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, επτά εργάτες διάσωσης και παραϊατρικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους πέντε μήνες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος