Ερυθρός Σταυρός: Η Διεθνής Επιτροπή του Οργανισμού εγκαταλείπει τη Νικαράγουα κατ’ απαίτηση των αρχών της  

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως τερμάτισε την παρουσία της στη Νικαράγουα, κατ’ απαίτηση των αρχών της. Η Επιτροπή εξηγεί με ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Μεξικό ότι:

«Κατ’ απαίτηση των νικαραγουανών αρχών, η ΔΕΕΣ έκλεισε το γραφείο της στη Μανάγουα, τερματίζοντας έτσι την ανθρωπιστική αποστολή της στη χώρα».

Τον Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα προχώρησε στην απέλαση από τη Νικαράγουα του επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ, του Τόμας Ες.

Η ανθρωπιστική οργάνωση και η κυβέρνηση Ορτέγα είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2019 συμφωνία που επέτρεπε μέλη της ΔΕΕΣ να επισκέπτονται φυλακισμένους.

Έναν χρόνο νωρίτερα, η ΔΕΕΣ άνοιγε αποστολή στη χώρα, καθώς μαίνονταν μαζικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα και της συζύγου και αντιπροέδρου, Ροσάριο Μουρίγιο. Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε εξέγερση με πάνω από 300 νεκρούς, κατά τον ΟΗΕ, καθώς και χιλιάδες τραυματισμούς και φυλακίσεις.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θύμισε πως το έργο της συνίστατο, πέραν των επισκέψεων στους φυλακισθέντες, στην υποστήριξη του έργου του νικαραγουανού Ερυθρού Σταυρού που διαλύθηκε με απόφαση του κοινοβουλίου τον Μάιο.

Τότε οι αρχές  κατηγορούσαν τον διεθνή Οργανισμό για παραβίαση της υποχρέωσής του να τηρεί ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

Τα μέλη στη Βουλή της Νικαράγουας, που πρόσκεινται όλα στον πρόεδρο Ορτέγα, ενέκριναν ψήφισμα που προέβλεπε ακύρωση του διατάγματος με το οποίο ιδρύθηκε ο νικαραγουανός Ερυθρός Σταυρός, την 29η Οκτωβρίου 1958, και την αντικατάστασή του από δημόσιο οργανισμό.

Επίσης κατηγόρησαν τον Ερυθρό Σταυρό πως παραβίασε τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών και την αρχή της ουδετερότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, με έδρα τη Γενεύη (όπου ιδρύθηκε το 1863), που ενώνει 192 εθνικούς συλλόγους.

Παρόλα αυτά η περιφερειακή αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ που είναι αρμόδια για το Μεξικό και την κεντρική Αμερική «επαναβεβαιώνει την βούληση της να ξαναρχίσει τον διάλογο και την ανθρωπιστική δράση στη Νικαράγουα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στη Νικαράγουα συνολικά, πάνω από 2.000 μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή συλλογικοί φορείς, ειδικά εργοδοτών, τέθηκαν εκτός νόμου μετά την υιοθέτηση πολύ περιοριστικών νόμων που τους επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος