Ερυθρά Θάλασσα: Καταστροφή νέου πυραύλου των Χούθι ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτες Πέμπτη κατέστρεψαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) πύραυλο των Χούθι της Υεμένης.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές σε πλοία,του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά», διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Σε αντίποινα, ΗΠΑ και Βρετανία διεξάγουν από τον Ιανουάριο επιδρομές εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη· ενώ, από τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον σχημάτισε ναυτικό σχηματισμό για την «προστασία» της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι επιθέσεις των Χούθι δεν σταματούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος