Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε στη Συρία από ξηρά την πιο βολική στιγμή – Η Μόσχα καλεί την Άγκυρα να αποφύγει μια επίθεση πλήρους κλίμακας

Array

Νέες απειλές για χερσαία επίθεση στη Συρία, εξαπέλυσε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι μόνο αρχή και κατηγόρησε και πάλι δυτικές χώρες γιατί, όπως είπε δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στη Συρία και η Τουρκία πρέπει τώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Η επιχείρησή μας με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα drones μας δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας (…) με μια ζώνη ασφαλείας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ποτέ», είπε σε μια ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του, ΑΚ, στην Εθνοσυνέλευση. «Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιχειρήσεις μας χωρίς διακοπή και θα μπούμε στο έδαφος των τρομοκρατών τη στιγμή που θα μας φανεί κατάλληλη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, « ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι αν οι αντίπαλοί μας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της συμφωνίας μας, έχουμε το δικαίωμα να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Οι επιχειρήσεις μας με αεροπλάνα, πυροβολικό και drones είναι μόνο η αρχή, είπε. Η αποφασιστικότητά μας να κλείσουμε όλα τα νότια σύνορά μας με μια λωρίδα ασφαλείας που δεν θα αφήνει το περιθώριο επίθεσης στα εδάφη μας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Θα χτυπήσουμε τους τρομοκράτες από ξηρά την πιο βολική στιγμή για μας, είπε. Είναι κοντά η μέρα που οι τσιμεντένιες σήραγγες θα γίνουν οι τάφοι των τρομοκρατών.
Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας δεν πρέπει να ενοχλούνται από τα μέρη όπου επιχειρεί η Τουρκία. Τα βήματα που θα κάνουμε θα εξασφαλίσουν επίσης την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρίας. Με σαφείς υπαινιγμούς κατά της Δύσης και των Αμερικανών ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εκείνοι που κρατούν τα νήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης -κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι υποστηρίζουν το PKK- θα πρέπει να είναι να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι εκείνοι που ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα μας περνάει ελεύθερα τις δικές της πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και υπερασπίζεται με τόλμη τα συμφέροντά της, θα πρέπει να σταματήσουν να τους ενοχλούν.
Τους ενοχλεί είπε ο τρόπος που η χώρα μας μετατρέπει τις παγκόσμιες κρίσεις σε ευκαιρίες. Αυτό το ζήσαμε στην αποτροπή της ένταξης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήσαμε στην κρίση των F-35. Δείχνοντας σαφώς προς την Ελλάδα, είπε ότι το ζήσαμε επίσης στη συζήτηση που έγινε για τη Μεσόγειο, από το Κυπριακό μέχρι τις ενεργειακές συμφωνίες»

Η Ρωσία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας χερσαία επίθεση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υψηλόβαθμος Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, επειδή τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας.

«Ελπίζουμε πως τα επιχειρήματά μας θα ακουστούν στην Άγκυρα και πως θα βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος», είπε, έπειτα από έναν νέο γύρο συνομιλιών για τη Συρία με αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του Ιράν στο Καζακστάν.

Ο Λαβρέντιεφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια «καταστροφική» πορεία στη βορειοανατολική Συρία και πως η επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεσμεύθηκαν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες να αντισταθούν περαιτέρω σε «αυτονομιστικά σχέδια που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και απειλούν την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και παρεισφρήσεων».

Στο μεταξύ, ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός εναντίον ρωσικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ένας αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων. Η Τουρκία πραγματοποιεί από την Κυριακή σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών που ανήκουν σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με την Άγκυρα. Τα θύματα είναι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, ένας συνασπισμός με κύρια συνιστώσα τους Κούρδους) που διαθέτουν μια θέση στη ρωσική βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος των ΣΔΔ, Φαρχάντ Σάμι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, τραυματίστηκε επίσης ένας Ρώσος στρατιώτης. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται στη συριακή σύγκρουση από το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαθέτοντας αρχικά βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει αναπτυχθεί επίσης στα τέλη του 2019, έπειτα από συμφωνία με την Τουρκία, στα βορειοανατολικά, όπου οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη διοίκηση. Στόχος ήταν να αποτελέσουν ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και στους Κούρδους μαχητές.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται από την πλευρά τους στο συριακό έδαφος από το 2014, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στις μάχες τους απέναντι στους τζιχαντιστές.

Οι ΣΔΔ ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εκδιώχθηκε από τα προπύργιά του στη Συρία το 2019.

Πάντα στην επαρχία Χασάκα, το τουρκικό πυροβολικό έθεσε επίσης στο στόχαστρο σήμερα την περιοχή φυλακής στο Καμισλί, όπου κρατούνται τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και αξιωματούχο των ΣΔΔ.

Εξάλλου, το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για πλήγματα με τουρκικά drones σήμερα εναντίον τεσσάρων εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου, μεταξύ των οποίων ένα διυλιστήριο αερίου και ένας σταθμός άντλησης πετρελαίου στην ίδια επαρχία.

Πηγή: ΕΡΤ – Μαρία Αλεξάκη, Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος