Ερντογάν σε διαδήλωση για τη Γάζα: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση – Το Ισραήλ είναι χώρα κατακτητής

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν και σήμερα (28/10) σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη Μέση Ανατολή. Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Ισραήλ και επαναλαμβάνοντας ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Λαοθάλασσα στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ – Στο πλευρό της Χαμάς ο Ερντογάν

Λαοθάλασσα στο πρώην αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Φορώντας την παλαιστινιακή μαντήλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει σαφές μήνυμα υπέρ των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζει το Ισραήλ κατοχική δύναμη και κατηγορεί τη Δύση ότι είναι ο κύριος ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα. «Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό. (…) Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη. Ο Ερντογάν μιλάει καθαρά γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. (…) Απευθύνομαι σε εσάς, ω Δύση, θέλετε να προκαλέσετε ξανά μία σύγκρουση της Ημισελήνου με τους Σταυροφόρους; Αν κάνετε μια τέτοια προσπάθεια, να ξέρετε ότι αυτό το έθνος δεν έχει πεθάνει».

Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα: Κανένα σχόλιο από ΗΠΑ – Προβληματισμός για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης

Στην Ουάσιγκτον, δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή, όμως όλες τις προηγούμενες ημέρες καθιστούσαν σαφές ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν ενημερώνεται διαρκώς από τους συνεργάτες του ενώ υπάρχουν και επαφές σε όλα τα επίπεδα. Αντιπροσωπευτική του κλίματος που επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η δήλωση του Λευκού Οίκου το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ.

Επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης και τις τελευταίες ώρες γίνονται προετοιμασίες και σχεδιασμοί για το ενδεχόμενο μιας μαζικής εκκένωσης – αν χρειαστεί – από το Ισραήλ και τον Λίβανο. Και αυτό ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των Αμερικανών ενισχύονται διαρκώς στην ευρύτερη περιοχή.

«Κύμα» διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο

Η Δυτική Όχθη «βράζει». Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατακλύζουν τους δρόμους της Ραμάλας. Φωνάζουν δυνατά ότι οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στον πολιορκημένο θύλακα πρέπει να σταματήσουν. Οι Ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με δακρυγόνα. Ξεσπά ένταση.

To κύμα υποστήριξης προς τους αμάχους της Γάζας γιγαντώνεται και στον Λίβανο. Με φωτογραφίες των θυμάτων και Παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια, χιλιάδες διαδηλώνουν και στη Βηρυτό.

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει στην καρδιά του Λονδίνου. Οικογένειες μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Βρετανία, διαμαρτύρονται για τα παιδιά – θύματα του πολέμου.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Grand Central της Νέας Υόρκης πλημμυρίζει από διαδηλωτές που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Φορούν μαύρες μπλούζες, τραγουδούν ρυθμικά και φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων.

Η καθιστική διαμαρτυρία εβραϊκού κινήματος κατά των βομβαρδισμών κράτησε κλειστό τον τερματικό σταθμό για δύο ώρες, με τις αρχές να προχωρούν σε περισσότερες από τριακόσιες συλλήψεις.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης | Ανταπόκριση – ΗΠΑ: Λένα Αργύρη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος