Ερντογάν: Ο Καβάλα ήταν ο άνθρωπος του Σόρος στην Τουρκία (video)

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε χθες σε εκπροσώπους των τουρκικών ΜΚΟ κατά τη διάρκεια νηστίσιμου δείπνου (ιφτάρ) κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Αναφέρθηκε στην καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή και αποκάλεσε τον Καβάλα «Σόρος της Τουρκίας». Με ιδιαίτερα έντομο ύφος ο τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την δικαστική απόφαση για τον Καβάλα και επιτέθηκε κατά του Καβάλα ως ανθρώπου που είχε διασυνδέσεις με τους εχθρούς της Τουρκίας.

“Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Σόρος της Τουρκίας. Το δικαστικό μας σώμα πήρε την τελική απόφαση για τον άνθρωπο  και αυτή η απόφαση ενόχλησε ορισμένους κύκλους. Λυπάμαι, υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα, υπάρχει δικαστική εξουσία».Ο τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά έκανε τη διασύνδεση του ρόλου του Οσμάν Καβάλα με το λεγόμενο πραξικόπημα δια μνημονίου της 28ης Φεβρουαρίου του 1997 όταν οι στρατιωτικοί εξώθησαν τον τότε ισλαμιστή πρωθυπουργό Ερμπακάν σε παραίτηση.Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Καβάλα ως συντονιστή των κινητοποιήσεων του Γκεζί. Κατηγόρησε με σκληρά λόγια του διαδηλωτές του Γκεζί ότι «έπιναν μπύρες στο Τζαμί του Ντολμάμπαχτσέ,» ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν  πραξικόπημα, να σφετεριστούν τη βούληση του Κοινοβουλίου,   παρασύρουν τη χώρα στο χάος με πολιτικές δολοφονίες, να κλείσουν το κόμμα μας.«Δεν ανεχόμαστε ποτέ ενέργειες που στοχεύουν στην εθνική βούληση», είπε.Επίσης κατηγόρησε τον Καβάλα σε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και έφτασαν μέχρι να προσπαθήσουν να μας σκοτώσουν»«Είναι επιτυχία για τη δημοκρατία μας το ότι τα αμερόληπτα δικαστήρια μας καταδικάζουν τους πραξικοπηματίες με την τιμωρία που τους αξίζει… Με την απόφαση για τα γεγονότα του Γκεζί, η δικαιοσύνη μας παρέδωσε μαθήματα δικαίου και δικαιοσύνης σε όσους είχαν παρόμοιες προθέσεις» είπε. «Η τουρκική δικαιοσύνη δεν ακολουθεί την εικόνα, αλλά το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, που είναι η εγγύηση της επιβίωσης της χώρας και του έθνους».

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που μετατράπηκε σε εχθρό του καθεστώτος, κατήγγειλε ενώπιον των δικαστών τη δίωξή του, που χαρακτήρισε «δικαστική δολοφονία» του, και την επιρροή που άσκησε ο τούρκος πρόεδρος στη δίκη του.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) χαρακτήριζε αδικαιολόγητη τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου, αποφαινόμενο πως σκοπός ήταν «να φιμωθεί» και μαζί του «όλοι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Μπροστά στην άρνηση των τουρκικών αρχών να τον αποφυλακίσουν, το Συμβούλιο της Ευρώπης –το ΕΔΑΔ είναι ο δικαστικός του βραχίονας– κίνησε τον Φεβρουάριο διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε χθες βράδυ ότι το ΕΔΑΔ δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει «πριν απαγγελθεί η ετυμηγορία», συμπληρώνοντας: «Ιδού, η ετυμηγορία απαγγέλθηκε. Οφείλετε να συμμορφωθείτε. Είτε το κάνετε είτε όχι, η απόφαση θα εκτελεστεί».

Η ερμηνεία του αρχηγού του τουρκικού κράτους είναι διαμετρικά αντίθετη από την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον κ. Καβάλα. Το διεθνές δικαστήριο έχει απαιτήσει επανειλημμένα να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας, αξίωση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο ολλανδός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Τάινι Κοξ.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης την καταδίκη του κ. Καβάλα και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος άμεσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος