Ερντογάν κατά Μακρόν: “Γκιλοτίνα για γαλλική δημοκρατία ο νόμος κατά του εξτρεμισμού”

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Με αφορμή τη νέα κρίση στο Μεσανατολικό η Άγκυρα κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες της και τη ρητορική της κατά του Ισραήλ, προβάλλοντας τον εαυτό της ως η χώρα που θα υπερασπιστεί το Ισλάμ. Σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κέντρο Πολιτισμού στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία διαγωνισμού για την “Καλύτερη ανάγνωση Κορανίου” υποστήριξε πως “Η Ευρώπη, όπου ζουν 35 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατομμυρίων Τούρκων, σταδιακά μετατρέπεται σε υπαίθρια φυλακή για τους αδελφούς και τις αδελφές μας” και έστρεψε τα βέλη του κατά της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν υποστηρίζοντας ότι “το να είναι κανείς μουσουλμάνος και να ζει ως μουσουλμάνος στη χώρα αυτή αρκεί για να αποτελέσει στόχο”.

“Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που φορούν μαντίλα είναι τα περισσότερα θύματα αυτού του κύματος μίσους στην Ευρώπη” ανέφερε και υποστήριξε πως “Σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνουμε για έναν πολίτη, μια μουσουλμάνα αδελφή, που δέχθηκε επίθεση από ρατσιστές φασίστες στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, στο λεωφορείο, στην αγορά, στην αγορά”.

“Πριν από δύο μήνες, η συζήτηση μεταξύ του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών και του ηγέτη ενός ρατσιστικού κόμματος σε ένα γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος” επισήμανε και επιτέθηκε κατά του Προέδρου Μακρόν υποστηρίζοντας ότι
“Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε σκανδαλώδεις δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι «το Ισλάμ βρίσκεται σε κρίση».

“Στο σημείο που φτάσαμε, η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική, έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη” εκτίμησε και τόνισε πως “η εμμονή της γαλλικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον «νόμο κατά του εξτρεμισμού» παρά την αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας, αύξησε περαιτέρω τις ανησυχίες μας.

“Με το νομοσχέδιο αυτό, το δικαίωμα των μουσουλμάνων να έχουν παρουσία στην κοινωνική ζωή θα εξαρτάται από την ενδυμασία που θα επιλέξουν. Με το σχέδιο νόμου, οι νέοι μας θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της εκπαίδευσης και των πεποιθήσεων τους” τόνισε και εκτίμησε πως  “Με αυτόν τον νόμο, παραβιάζεται το δικαίωμα της μουσουλμανικής κοινότητας να οργανώνεται, να εκπαιδεύεται. Η θέσπιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της πίστης και τις ευρωπαϊκές αξίες, θα αποτελέσει γκιλοτίνα για γαλλική δημοκρατία. “Πιστεύουμε ότι θα κάνει περισσότερη ζημία παρά όφελος”  κατέληξε.

“Σε αυτό το πλαίσιο”, κάλεσε  τις γαλλικές αρχές, ιδίως τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Μακρόν, να ενεργήσει λογικά, όπως είπε και τόνισε πως  “Περιμένουμε από τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει το συντομότερο δυνατό από αυτό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έγινε δεκτό από τη Γερουσία στις 12 Απριλίου. Ως Τουρκία, θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος