Ερντογάν: Η Ελλάδα αγνοεί και διαβρώνει τους όρους της Λωζάνης

Array

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Σε μήνυμα του προέδρου Ερντογάν με αφορμή την σημερινή 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης που είναι, όπως αναφέρει, «ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας», ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει: «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι διομολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία τηρεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης τα 99 χρόνια από την υπογραφή της, τονίζει: «Ωστόσο, πρόσφατα, ειδικά από την Ελλάδα, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, έχουν αγνοηθεί ή σκόπιμα διαβρωθεί. Δεν είναι δυνατόν για τη χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους», αναφέρει.

«Ενώ η Τουρκία προχωρά σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και της Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» καταλήγει στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος