Ερντογάν για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Υπάρχουν ανοιχτά θέματα με ΗΠΑ – Θα καθοριστεί η πορεία της συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία

Ανταπόκριση Αρ. Φερεντίνου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, είπε μεταξύ άλλων:

«Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Μπάιντεν. Θα εξετάσουμε τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί κυκλοφορούν πολλά κουτσομπολιά. Θα συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αλλά  η αναφορά στις 24 Απριλίου (για το Αρμενικό) μας στενοχώρησε ιδιαίτερα.. Το πεδίο συζήτησής μας είναι πολύ ευρύ. Δυστυχώς, η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ αρνητική διαδικασία για εμάς. Δεν περιμέναμε μια τέτοια προσέγγιση, και μας στενοχώρησε ιδιαίτερα. Δεν είναι δυνατόν να μην το φέρουμε στη συζήτηση», είπε.

«Υπάρχουν ανοικτά θέματα στην αμυντική βιομηχανία και το πιο σοβαρό είναι τα F35. Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, δεν έκαναν το ίδιο και οι ΗΠΑ. Υπάρχει μια Τουρκία που έκανε τις πληρωμές και μια Τουρκία που παρήγαγε 750 εξαρτήματα για τα F35. Υπάρχει μια Τουρκία που έκανε μια σοβαρή πληρωμή για 5 F35 αλλά αυτά κατασχέθηκαν και δεν μας τα έχουν στείλει.  Υπάρχει επίσης και το θέμα των Patriot. Παρά το γεγονός ότι μας τα υποσχέθηκαν δεν τήρησαν το λόγο τους. Τα πήραν πίσω και εμείς αγοράσαμε τα S400. Και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά θέματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν είναι ευχάριστα αυτά αλλά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Θέλουμε να δούμε να υπάρχει ενότητα στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να υπολογίζουν και τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι η μοναδική αξιόπιστη χώρα για το Αφγανιστάν και αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε με τον Μπάιντεν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε. «Είναι ένας φίλος που έχει πάντα θετικές προσεγγίσεις. Και με αυτόν θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι.»

Είπε ότι έχει γνωρίσει πολλούς Αμερικανούς ηγέτες όπως οι Μπους, Ομπάμα, Τράμπ και τώρα ο Μπάιντεν «Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε κακές μέρες με όλους. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που είχε η Τουρκία αυτούς».

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μια από τις 5 χώρες που έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και ευχήθηκε: «Μακάρι να κάνουμε ένα βήμα ώστε να ξεχαστεί η 24η Απριλίου.» (σ.σ. η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ)

Σημαντική Σύνοδος

Όπως είπε πρόκειται για μια «μια σημαντική σύνοδο κορυφής όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την πορεία του ΝΑΤΟ ως το 2030, η οποία θα καθορίσει τον χάρτη πορείας της συμμαχίας για τα επόμενα 10 χρόνια».

«Το ΝΑΤΟ ενημερώνεται έναντι των διαφόρων απειλών, προσαρμόζεται επίσης σε νέες συνθήκες. Η τρομοκρατική επίθεση στο νοσοκομείο Şifa στο Αφρίν έδειξε πόσο ύπουλο και βάναυσο είναι το PKK / YPG. Θα είμαστε υπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε από αυτούς τους κακοποιούς που δολοφόνησαν αθώους στη χώρα μας, πολίτες στη Συρία και Κούρδους αδελφούς μας στο Ιράκ.

Ως Τουρκία, δεν παλεύουμε μόνο ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης μια έντονη πίεση παράνομης μετανάστευσης προς την κατεύθυνση Ανατολής-Δύσης. Ενώ προστατεύουμε τα σύνορά μας, προστατεύουμε επίσης τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Οι συνεισφορές μας στη συμμαχία σε κάθε περίοδο ανάγκης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη θέση της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη συμμαχία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν με τον αδερφό μου Αλίγιεφ μετά από πρόσκλησή του. Η στενή σχέση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι η εγγύηση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε μια ιστορική νίκη στο Καραμπάχ και ολοκλήρωσε την 30χρονη κατοχή. Είχα παρακολουθήσει την παρέλαση νίκης που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Αυτή τη φορά θα πάμε στη χώρα της νίκης. Ελπίζω να επισκεφθούμε τη Σούσα. Στις 16 Ιουνίου, θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την Ουαλία με τον (Πρόεδρο) Αλίγιεφ. Θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με τους ηγέτες των 13 χωρών που θα έρθουν στην Αττάλεια στο φόρουμ ΝΑ Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου και την προεδρία του οποίου θα αναλάβει η Ελλάδα μετά από εμάς.

Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και περιμένουμε από το ΝΑΤΟ να επιδείξουν  πνεύμα συμμαχίας. Επίσης αναμένουμε από το ΝΑΤΟ συνεργασία για  τις απειλές κατά της χώρας μας. Η Τουρκία είναι μια αξιόπιστη χώρα του ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι η σημασία της θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος