Ερντογάν για ενεργειακό: Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει – Εμεις δεν θα έχουμε πρόβλημα τον χειμώνα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε σήμερα την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, υιοθετώντας ένα επιχείρημα του Κρεμλίνου.

«Η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε. Η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στον κ. Πούτιν, οι πρακτικές κυρώσεων, έχουν αναπόφευκτα φέρει τον Πούτιν στο σημείο να λεει «αν μου κανετε τουτο κι εγώ θα σας κανω αυτό» Ο Πούτιν χρησιμοποιεί επίσης όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στη διάθεσή του. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το φυσικό αέριο», υποστήριξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

«Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα. Νομίζω ότι η Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα θα εχει σοβαρά προβλήματα. Εμεις δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος