«Πράσινο φως» από τον Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καταθέτοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση της αίτησης ένταξης, τονίζοντας ότι ελπίζει αυτή να γίνει πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ής Μαΐου. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του που επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ωστόσο, η συνυποψήφια για ένταξη στη Συμμαχία, Σουηδία, θα χρειαστεί να περιμένει καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για τα μέτρα που ζητά η Τουρκία να λάβει η Στοκχόλμη σχετικά με την «τρομοκρατία».

Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ελσίνκι έλαβε τη συγκατάθεση της Τουρκίας αφού η Φινλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να καταστείλει αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να απελευθερώσει τις αμυντικές εξαγωγές.

Ο Νιινίστο χαιρέτισε την απόφαση της Άγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Στοκχόλμη για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Φινλανδία έκανε πραγματικά βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αναφερόμενος στη Σουηδία είπε ότι άνοιξε την αγκαλιά της στους τρομοκράτες και συμπλήρωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση της παρέδωσε κατάλογο 120 “τρομοκρατών” απαιτώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έγινε. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Σε απάντηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες απροσδόκητα με τις τουρκικές αντιρρήσεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων, μια κατηγορία που η Σουηδία αρνείται.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “αργότερα” χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Anadolu

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος