Η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ, δεν μας βαραίνει το Ολοκαύτωμα, όσοι χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, σε από κοινού συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγο πριν από την μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε επίσης στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν υπάρχει στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ; Θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα;» αναρωτήθηκε και δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγλελάριου: «Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού».
Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει περισσότερους όμηρους: «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά; Όταν μιλάμε για αυτό, το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. Πρέπει να το δούμε κι αυτό».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, προβάλλοντας την ισχύ της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ: «Είμαστε μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας. Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».
Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών με τον Γερμανό καγκελάριο που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως ευχή του είναι να ζει η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία.
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».
Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, μετά το «ναυάγιο» για την προμήθεια F-35, ο Τούρκος πρέοδρος δήλωσε πως «η Γερμανία μπορεί να το δώσει ή να μην το δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών», ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος για την ερώτηση στο θέμα αυτό, κάνοντας την εξής παρατήρηση στον δημοσιογράφο: «Μην μας κάνετε τέτοιες ερωτήσεις. Αφήστε τις ερωτήσεις να είναι ανθρωπιστικές και να απαντάμε ανάλογα».
Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης
Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Από το Βερολίνο ο Γιώργος Παππάς σε ανταπόκρισή του αναφέρει: «Με μία μετωπική σύγκρουση μπροστά στις κάμερες ξεκίνησε η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία.
Στις κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, ο καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε το δικαίωμα της αυτοάμυνας για το Ισραήλ και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς με θύματα αμάχους. Καταδίκασε επίσης και τον αντισημιτισμό από όπου και αν προέρχεται. «Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σημαντικές διαφορές», είπε ο Σολτς σχετικά με την κρίση στην Εγγύς Ανατολή και την Χαμάς. Για αυτό είναι «ακόμα πιο σημαντικές οι άμεσες συνομιλίες», σημείωσε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη διαμεσολάβησή του για διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Επισήμανε πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ανανεωθεί. Με τον τούρκο πρόεδρο θα μιλήσει και για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Τουρκία, είπε ο καγκελάριος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του αξιοποίησε το βήμα της Καγκελαρίας για να επαναλάβει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, στο οποίο καταλόγισε την ευθύνη για 13.000 θύματα παιδιά από τους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στη Γάζα. Απέφυγε όμως να χαρακτηρίσει απευλευθερωτική οργάνωση τη Χαμάς, την οποία η Γερμανία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν σημείωσε τη προθυμία της Τουρκίας να συμβάλει στην απελευθέρωση ομήρων που έχει στα χέρια της η Χαμάς. Μίλησε όμως και για «όμηρους παλαιστίνιους» που έχει το Ισραήλ, αναφερόμενος προφανώς σε κρατούμενους παλαιστίνιους σε ισραηλινές φυλακές. «Αν δεν το δούμε αυτό δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα».
Σε συνδυασμό με μία νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ο Ερντογάν ζήτησε επέκταση την Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας καθώς και απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Έχουμε συγκεκριμένες» προσδοκίες για αυτά, είπε ο Ερντογάν θυμίζοντας ότι η Τουρκία χτυπά την πόρτα της ΕΕ εδώ και 50 χρόνια. Για τα «Γιουροφάιτερ», ο Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες που κατασκευάζουν πολεμικά αεροσκάφη».
Η Γερμανία έχει λόγο στις πωλήσεις των Γιουροφάιτερ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε το μεσημέρι ότι, αν τεθεί τέτοιο αίτημα, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθεί η Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων.
Η διαδικασία προβλέπει ότι αποφασίζει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που ενημερώνει στη συνέχεια την Ομοσπονδιακή Βουλή.
Αρχικά ο Ερντογάν ήθελε να επισκεφθεί αύριο μαζί με τον Σολτς τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Γερμανίας και Τουρκίας. Ο όμως το απέκλεισε κατηγορηματικά. Τελικά δεν θα πάει στο γήπεδο ούτε ο Ερντογάν, θα επιστρέψει στην Τουρκία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος