Ερίζουν τώρα Μόσχα – Ουάσιγκτον και για τον πρώτο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν

Ανταπόκριση – Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Υπό άλλες συνθήκες η διένεξη Μόσχας-Ούασιγκτον για την πρώτη πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα θα προξενούσε θυμηδία, ωστόσο στην παρούσα χρονική στιγμή γεννά φόβο καθώς φανερώνει πως πλέον οι δυο υπερδυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε όλα τα ζήτηματα. Σοβαρά και δευτερευούσης σημασίας. Με ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook η Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

❗ Embassy’s Comment on distorting the memory of the first Earth cosmonaut Yuri A. Gagarin by the U.S. State Department…

Δημοσιεύτηκε από Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

κατηγόρησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, για παραμόρφωση της μνήμης του πρώτου κοσμοναύτη στον κόσμο, Γιούρι Γκαγκάριν.

“Δυστυχώς, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέδειξε και πάλι απώλεια μνήμης σχετικά με την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε στις 12 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Διαστημικής Πτήσης στη μνήμη του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Την ημέρα αυτή πριν από 60 χρόνια, το 1961, υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας που ολοκλήρωσε μια διαστημική πτήση γύρω από τη Γη », δήλωσε η Πρεσβεία σε ένα σχόλιο στη σελίδα της στο Facebook.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε στη σελίδα του στη ρωσική γλώσσα στο Facebook μια δήλωση με αφορμή την 60η επέτειο της πρώτης διαστημικής πτήσης για τον άνθρωπο, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Γκαγκάριν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε επίσης μια δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter, συγχαίροντας όλους τους Αμερικανούς αστροναύτες χωρίς επίσης να αναφέρει ούτε μια λέξη για τον πρώτο σοβιετικό κοσμοναύτη.

Η ρωσική πρεσβεία σημείωσε ότι η προτομή του Γκαγκάριν βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον DC, ενώ γλυπτά του Γιούρι Γκαγκάριν ανεγέρθηκαν επίσης στο Κλίβελαντ, το Κολοράντο Σπρινγκς, τη Νέα Υόρκη, το Χιούστον και το Σικάγο. “Χιλιάδες Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των αστροναυτών και του προσωπικού της NASA, επισκέπτονται αυτούς τους χώρους κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του σοβιετικού κοσμοναύτη”, αναφέρει η δήλωση.

Η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον υπενθύμισε επίσης το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι προς τον Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Σ. Χρουστσόφ μετά την πτήση του Γκαγκάριν, η οποία υπάρχει στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών μοιράζεται με τον λαό του Σοβιετικού Ενώσης την ικανοποίησή τους για την ασφαλή πτήση του κοσμονάυτη στο πρώτο εγχείρημα του ανθρώπου στο διάστημα. Συγχαίρουμε εσάς και τους σοβιετικούς επιστήμονες και μηχανικούς που κατέστησαν δυνατή αυτή την επιτυχία.”

“Από τις 9 Απριλίου 2021, ο αστροναύτης της NASA Μάρκ Βάντεν Χέι Hei έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz που πήρε το όνομά του από τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα γεγονότα θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες στο μέλλον στο να μην ντρέπονται να αναφέρουν δυνατά το όνομα του πρώτου κοσμοναύτη στη Γη», είπε η Πρεσβεία. Στο μεταξύ με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από την αποστολή του Γιούρι Γκαγκάριν, που συμπίπτει με την Ημέρα του Διαστήματος, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αυξηθούν οι μισθοί των εν ενεργεία κοσμοναυτών κατά 50% και όσων ξεκινούν τώρα την εκπαίδευση τους κατά 70%.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος