Έρευνες του FBI για αρχαιολογικούς θησαυρούς που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο

Σύνοψη
  • Το μουσείο εκτιμά ότι λείπουν περίπου 1.800 αντικείμενα από τις συλλογές του.
  • Ο βασικός ύποπτος φέρεται να τα πουλούσε για τουλάχιστον μια δεκαετία μέσω eBay.

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για εκατοντάδες αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και ενδεχομένως έχουν πωληθεί παράνομα σε Αμερικανούς αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η αμερικανική υπηρεσία ήδη έχει βοηθήσει στην επιστροφή 268 αντικειμένων ιστορικής αξίας στο τα οποία είχαν πουληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το περασμένο έτος, το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του έλειπαν, γιατί είχαν κλαπεί ή καταστραφεί. Συνολικά, οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν ότι λείπουν ή έχουν κλαπεί περίπου 1.800 αντικείμενα, από τα οποία έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής τα 626  και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Έρευνες του FBI για αρχαιολογικούς θησαυρούς που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Misper Apawu)

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και οι μουσειακές αρχές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξουν ότι προέρχονται από τις συλλογές του. Μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή είναι, αφού έγινε γνωστό ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια τεχνουργήματα από τα 8 εκατομμύρια ευρήματα που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένα.

Ο βασικός ύποπτος   

Ο Πίτερ Χιγκς, ένας πρώην ανώτερος επιμελητής του μουσείου που απολύθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Από αυτές τις ενέργειες, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους περίπου 100.000 λιρών.

Σύμφωνα με το μουσείο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χιγκς έκλεβε αρχαία αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου που δεν είχαν καταχωρηθεί. Πιστεύεται ότι κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών eBay. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Χιγκς αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου έχουν καταλήξει τα αντικείμενα που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις, όπως το Αμβούργο, την Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος