Έρευνα: Εντοπίστηκαν 18 επικίνδυνοι ιοί στην αγορά κρεάτων της Κίνας

Είδη άγριας ζωής που πωλούνται σε υγρές αγορές στην Κίνα συνδέθηκαν με την εμφάνιση του Covid-19 και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Sars. Μια ολοκληρωμένη έρευνα των ιικών παθογόνων οργανισμών δείχνει ότι σχετίζονται με μια σειρά από ασθένειες που απειλούν τον άνθρωπο και τα ζώα.

Μια μελέτη σε περισσότερα από δώδεκα είδη θηραμάτων που εμπορεύονται, πωλούνται και καταναλώνονται συνήθως ως εξωτικά τρόφιμα στην Κίνα έφερε στην επιφάνεια 71 ιούς θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων 18 που θεωρούνται «δυνητικά υψηλού κινδύνου» για ανθρώπους και κατοικίδια ζώα.

Οι μοσχογαλές, τα σαρκοφάγα ζώα που μοιάζουν με γάτες, που σχετίζονται με την εξάπλωση του Sars στις αγορές της νότιας Κίνας πριν από σχεδόν 20 χρόνια, έφεραν τα πιο ανησυχητικά μικρόβια, σύμφωνα με την έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου.

Αν και οι συγγραφείς στην Κίνα, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Αυστραλία, δεν βρήκαν τίποτα που να προσομοιάζει με το SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που ευθύνεται για την πανδημία COVID-19, έδειξαν ότι τα στελέχη που μεταφέρονται από νυχτερίδες μεταδίδονται και σε άλλα είδη, μολύνοντας ζώα σε περιστατικά διάχυσης που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα ξεσπάσματα. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί με ιούς που προηγουμένως θεωρούνταν ότι υπήρχαν μόνο στους ανθρώπους.

Έρευνα: Εντοπίστηκαν 18 επικίνδυνοι ιοί στην αγορά κρεάτων της Κίνας

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ακριβώς γιατί το εμπόριο άγριας ζωής και οι αγορές ζώντων ζώων είναι ένα εν δυνάμει πανδημικό ατύχημα», δήλωσε ο συγγραφέας Edward Holmes, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Φαίνεται επίσης ότι οι άνθρωποι μεταδίδουν τακτικά τους ιούς τους σε άλλα ζώα. Υπάρχει σαφώς αμφίδρομη κυκλοφορία ιών».

Η έρευνα, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Βασικό Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας, δείχνει τη δέσμευση των ειδικών για αναζήτηση μελλοντικών απειλητικών πανδημιών. Η ολοκληρωμένη έρευνα της ποικιλομορφίας και της αφθονίας των ιών που σχετίζονται με τα σπονδυλωτά ζώα στην Κίνα είναι η πρώτη που αξιολογεί ποια είδη έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξέσπασμα πανδημίας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει την προέλευση του Sars-CoV-2. Η συζήτηση για τη γένεσή του έχει συγκεντρωθεί γύρω από δύο ιδέες: μια εργαστηριακή «απόδραση» ή μια μόλυνση από ζώα. Μελέτες γύρω από τις νυχτερίδες που κατοικούν σε σπήλαια στο βόρειο Λάος και στην Καμπότζη, υποστηρίζουν την τελευταία υπόθεση, ειδικά επειδή τα ζωντανά ζώα ευπαθή στη μόλυνση ήταν γνωστό ότι πωλούνταν σε αγορές στη Γουχάν.

Ο καθηγητής κτηνιατρικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Nanjing Shuo Su και οι συνεργάτες του εξέτασαν 1.725 ζώα από 16 είδη που συνήθως κυνηγούνται ή καταναλώνονται για φαγητό σε 19 επαρχίες της Κίνας. Μεταξύ δεκάδων ιών θηλαστικών που εντοπίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, 45 δεν είχαν περιγραφεί προηγουμένως. «Με εξαίρεση τους παγκολίνους, έχει γίνει μικρή έρευνα για ζώα που έχουν στενή επαφή με ανθρώπους και οικόσιτα ζώα και, ως εκ τούτου, παρέχουν σύνδεση με άλλα είδη άγριας ζωής», είπαν οι συγγραφείς.

Πολλά από τα είδη που ερευνήθηκαν εμφανίστηκαν σε έναν τιμοκατάλογο στη χονδρική αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, το επίκεντρο της αρχικής επιδημίας Covid-19. Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι ότι για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Ε και του στελέχους H9N2 της γρίπης σε ασβούς και μοσχογαλές.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι τώρα το πιο διαδεδομένο στέλεχος σε κοτόπουλα και πάπιες και έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες μολύνσεις σε ανθρώπους στην Κίνα, είπαν οι συγγραφείς. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης έναν μέτριο έως υψηλό αριθμό παθογόνων παραγόντων σε παγκολίνους και αρουραίους. Περιλάμβαναν τον νοροϊό, μια διαβόητη πηγή εμέτου και διάρροιας και τη γρίπη Β.

«Ένα άλλο είδος ιού που μεταπήδησε από τη μοσχογαλή στους ανθρώπους θα μπορούσε εύκολα να ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημία», είπε, προσθέτοντας ότι ένα παρόμοιο μοτίβο μετάδοσης μεταξύ ειδών είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε την εμφάνιση του Sars-CoV-2.

«Τα ζώα που πωλούνται ως θηράματα στις αγορές ζώντων ζώων φέρουν ένα ευρύ φάσμα ιικών παθογόνων παραγόντων», δήλωσε ο καθηγητής Χολμς, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Επιστήμης του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας αυτόν τον μήνα. «Ο σωστός ιός, στο σωστό ζώο, τη σωστή στιγμή θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει μια παγκόσμια πανδημία».

Πηγή: straitstimes.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος