Με γραπτή τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ινδονησία απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για πρόσφατα γεγονότα στον νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τρεις ινδονήσιοι κυανόκρανοι και τραυματίστηκαν ισάριθμοι συνάδελφοί τους.
Το ινδονησιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι 73 χώρες και κράτη-παρατηρητές υποστήριξαν την τοποθέτηση, που παρουσίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της ασιατικής χώρας στον ΟΗΕ, ο Ουμάρ Χάντι, στη Νέα Υόρκη.
«Η ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών, παραθέτοντας αποσπάσματα της τοποθέτησης του ινδονήσιου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι χώρες οι οποίες συνεισφέρουν» στις ειρηνευτικές αποστολές «καλούν επίσης να τερματιστεί η βία στον Λίβανο, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να ενθαρρυνθούν όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε ειρηνική διευθέτηση», πρόσθεσε.
Την 29η Μαρτίου, κυανόκρανος της προσωρινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) σκοτώθηκε όταν βλήμα έπληξε τη θέση του στην Αντσίτ αλ Κουσάιρ, όπου μαίνονταν μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν. Άλλος κυανόκρανος τραυματίστηκε σοβαρά στο συμβάν αυτό.
Μια ημέρα αργότερα, άλλοι δυο ινδονήσιοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη FINUL σκοτώθηκαν όταν έκρηξη κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαιναν κοντά στην Μπάνι Χαγιάν. Τρίτο μέλος της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκε βαριά, τέταρτο πιο ελαφρά.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος