Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες επιστήμονες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Μία στις δύο γυναίκες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας της κατά την διάρκεια της καριέρας της, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση της Ipsos που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Fondation L’Oréal και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 5.000 ερευνητές και ερευνήτριες από 117 χώρες, το 49% των γυναικών επιστημόνων δηλώνουν ότι «αντιμετώπισαν προσωπικά τουλάχιστον μία κατάσταση σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της καριέρας τους». Και το ήμισυ αυτών των περιστατικών τοποθετείται χρονικά μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo το 2017.

Για το 65% αυτών, οι καταστάσεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις καριέρες τους και στις πέντε ηπείρους.

Ωστόσο, μόνο ένα στα πέντε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατήγγειλε το γεγονός στον φορέα στον οποίο εργαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα που αφορά ερευνητές και ερευνήτριες στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε 50 δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Πολλές από τις καταστάσεις αυτές περιγράφονται με λεπτομέρειες: το 25% δηλώνει ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος της εργασίας τους απευθύνονταν σε αυτές κατά ανάρμοστο και επαναλαμβανόμενο τρόπο, με την χρήση παρωνυμίων όπως «κούκλα», «μωρό», «γκομενάκι»… ή βρισιών. Το 24% καταγγέλλει «προσωπικές και επαναλαμβανόμενες» ερωτήσεις για την ιδιωτική ή την σεξουαλική τους ζωή οι οποίες τους προκαλούσαν αμηχανία.

Η πλειονότητα αυτών των καταστάσεων αφορούν την αρχή της καριέρας. Και συνέπεια αυτού ήταν η αρνητική επίπτωση στην επιστημονική τους διαδρομή. Το 52% των θυμάτων δηλώνουν ότι «απέφευγαν ορισμένα μέλη του προσωπικού» και το 25% δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο στον χώρο εργασίας τους.

Το 64% των επιστημόνων ανδρών και γυναικών που ερωτήθηκαν διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η επιστήμη δεν έχει κάνει επαρκώς την επανάστασή της από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo», σχολίασε η γενική διευθύντρια της Fondation L’Oréal Αλεξάντρα Παλτ.

Η Fondation L’Oréal , η οποία υποστηρίζει μαζί με την Unesco τις καριέρες των γυναικών επιστημόνων στον κόσμο, καλεί τους θεσμούς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την βελτίωση των συμπεριφορών». Καλεί στην εφαρμογή πολιτικής «μηδενικής αποδοχής» και στην χρηματοδότηση της εφαρμογής της.

Μόνο το 33% των ερευνητών στον τομέα των θετικών επιστημών είναι γυναίκες στον κόσμο και λιγότερο του 4% βραβεύονται με Νόμπελ, υπενθυμίζει η Fondation L’Oréal.

«Αν θέλουμε την πλήρη ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών στην έρευνα, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η Αλεξάντρα Παλτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος