Έρευνα BBC: Πώς άλλαξε η ζωή θυμάτων διαδικτυακής διαπόμπευσης

Array

Mια μεγάλη έρευνα έκανε το BBC για τις γυναίκες θύματα κυκλωμάτων που τις διαπομπεύουν διαδικτυακά με βίντεο από προσωπικές στιγμές σε γνωστή ιστοσελίδα. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο νομικό κενό στην υπεράσπιση και προστασία των θυμάτων.

Ένιωσα σαν αντικείμενο, σαν να ήμουν ιδιοκτησία τους… Όταν το είδα σοκαρίστηκα και αναρωτιόμουν αν ήμουν εγώ…

Γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές και εκβιασμούς, όπως αποκαλύπτει έρευνα του BBC. Σοκαρισμένες βλέπουν γυμνές φωτογραφίες και προσωπικά τους στοιχεία να κυκλοφορούν χωρίς την έγκρισή τους στο Reddit, στον γνωστό ιστότοπο.

«Είδα πάρα πολλούς άντρες να με σχολιάζουν, να μοιράζονται πληροφορίες για μένα, το όνομα μου, που μένω. Έλεγαν τι ήθελαν να μου κάνουν, έκαναν υποτιμητικά, σεξουαλικά σχόλια, με χαρακτήριζαν απρεπώς» αναφέρει η social media influencer, Τάνβι Σαχ.

Αυτή η κοπέλα μιλάει ανώνυμα για το πως άλλαξε η ζωή της, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί κρυφά την ώρα που είχε ερωτικές περιπτύξεις με έναν άντρα: «σταμάτησα να κοινωνικοποιούμαι, να βγαίνω έξω από το σπίτι, έμπαινα κι έβγαινα σε ψυχιατρικές δομές. Είχα αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές, απόπειρες αυτοκτονίας, φτάνω σε ένα σημείο που δεν μπορώ να αντέξω πια τη ζωή μου».

Η απήχηση του Reddit είναι τεράστια. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό 50 εκατομμυρίων καθημερινών χρηστών που έχει την ελευθερία να μιλάει… για τα πάντα, να μοιράζεται γυμνές φωτογραφίες ακόμα και να τις πουλάει.

Θύμα διαδικτυακής διαπόμπευσης λέει στο BBC: «Θυμάμαι αυτές τις φωτογραφίες. Κι εκείνες που μοιράστηκαν με τον πρώην σύντροφό μου πολλά χρόνια πριν, ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι τις είχε διαγράψει. Παρά την παραδοχή της ενοχής του σε γραπτό μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό να μου κάνει κακό, η αστυνομία μου είπε ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Οι γυναίκες αυτές νιώθουν ανήμπορες, καθώς υπάρχει ένα νομικό κενό, σύμφωνα με τους δικηγόρους. Απαιτείται, να αποδειχθεί η πρόθεση πρόκλησης βλάβης.

Το Reddit απαντάει πως αναλαμβάνει τακτικά μέτρα για τον περιορισμό τέτοιων συμπεριφορών. Μόνο πέρσι αφαίρεσε περισσότερες από 88.000 μη συναινετικές γυμνές φωτογραφίες.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος