‘Eρευνα για τον ιό Ζίκα δίνει χαμηλά ποσοστά ενοχής για μικροκεφαλία

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τον ιό Ζίκα  μια νέα έρευνα, γαλλική αυτή τη φορά, έρχεται  να προστεθεί  στις υπόλοιπες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζοντας ότι στο 1% βρίσκεται  η πιθανότητα γέννησης  μωρού με μικροκεφαλία  λόγω του ιού.

Περίπου μία έγκυος γυναίκα στις 100, από όσες μολύνονται με τον ιό Ζίκα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κινδυνεύει να γεννήσει μωρό με μικροκεφαλία, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι ο ιός ευθύνεται για τα αυξημένα περιστατικά μικροκεφαλίας ιδίως στη Βραζιλία, αν και εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με άλλες λοιμώξεις της εγκύου από άλλους μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Κοσεμέζ του Ινστιτούτου Παστέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, μελέτησαν τις συνέπειες που είχε ένα ξέσπασμα του ιού Ζίκα στη Γαλλική Πολυνησία μεταξύ 2013-14, στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν οκτώ περιστατικά μικροκεφαλίας (από αυτά, πέντε κυήσεις τερματίσθηκαν πρόωρα και τρία μωρά γεννήθηκαν).

Οι Γάλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο το ίδιο σχετικά μικρό ποσοστό κινδύνου ισχύει και σε άλλες χώρες. Μία προκαταρκτική έρευνα από βραζιλιάνους επιστήμονες ανεβάζει το ποσοστό κινδύνου σε πάνω από 20%, οπότε υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις εκτιμήσεις των ερευνητών μέχρι στιγμής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη συμβουλεύει τις εγκύους στις χώρες όπου ενδημεί ο ιός, να προστατεύονται από τα κουνούπια που είναι οι φορείς του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος