Ερευνα για το κράτος δικαίου στην Πολωνία ξεκινά η ΕΕ – Αποκρούει τις κατηγορίες η Βαρσοβία

Στο “στόχαστρο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Πολωνία, αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν αφενός στον έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ και αφετέρου στην στελέχωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Την απόφαση να ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου, έλαβε σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η Επιτροπή με δύο επιστολές της προς τις πολωνικές αρχές είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα στείλει επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος πάνω στο κράτος δικαίου και αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Φ. Τίμερμανς δήλωσε την πρόθεσή του να μεταβεί ο ίδιος στη Βαρσοβία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατρέχει τον κίνδυνο να επιλέξει τη μια πλευρά στον πολιτικό διάλογο ο οποίος διεξάγεται στην Πολωνία με την έναρξη της διαδικασίας —κάτι που δεν έχει προηγούμενο— για το κράτος δικαίου, έκρινε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι.

“Θα θέλαμε να δούμε γραπτώς την απόφαση της Επιτροπής. Οι δηλώσεις του Τίμερμανς ήταν αντιφατικές” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών είναι πιθανόν να κρατήσουν πολλούς μήνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος