Έρχεται η μοναδική ολική έκλειψη ηλίου για το 2021

Μέρες αφότου ο κόσμος έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης μερικής έκλειψης σελήνης εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια, οι αστρολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα άλλο ουράνιο γεγονός. Η μοναδική ηλιακή έκλειψη του έτους θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι ορατή σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Πρόκειται για μία κοσμική σύμπτωση, αφού ο ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος.

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μέρη της Νότιας Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, του Ειρηνικού, του Ατλαντικού, του Ινδικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με τη NASA, οι κάτοικοι σε περιοχές σε Αγία Ελένη, Ναμίμπια, Λεσότο, Νότια Αφρική, Νότια Γεωργία, Νησιά Σάντουιτς, Νησιά Κροζέτ και Φώκλαντ, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτές τις περιοχές η έκλειψη θα συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές θα πρέπει να έχουν έναν καθαρό ορίζοντα κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου για να δουν την έκλειψη.

Πηγή: indiatoday.in

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος