Επτά νεκροί από επίθεση σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε μια συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων, οι νεκροί ανέρχονται στους 5. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια 70χρονη γυναίκα.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.30 το βράδυ. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η αστυνομία. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στον απολογισμό των επτά νεκρών περιλαμβάνεται και ο άνδρας αυτός.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι στη Τζενίν

Οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν νωρίτερα αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση δυο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα. Όλα ξεκίνησαν από επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Οχθη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους μία γυναίκα. Ισραηλινοί κομάντο, βαριά οπλισμένοι, εισέβαλαν σε κατάμεστο προσφυγικό καταυλισμό στη Τζενίν. Ακολούθησαν εκρήξεις κι ανταλλαγή πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους μία γυναίκα εξηνταενός ετών και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναχαιτίστηκαν από το αντι-αεροπορικό σύστημα. Ενώ ακολούθησαν ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, στόχος της επιχείρησης στη Τζενίν ήταν μέλη της ισλαμικής Τζιχάντ, τα οποία σχεδίαζαν επίθεση στο Ισραήλ. Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας.

«Υπό το φως των επαναλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον του λαού μας και τις παραβιάσεις των υπογεγραμμένων συμφωνιών, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, θεωρούμε ότι ο συντονισμός για την ασφάλεια με την κατοχική ισραηλινή κυβέρνηση παύει να υφίσταται από τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέϊνα.

Η ένταση στη Δυτική Οχθη κλιμακώθηκε την άνοιξη του 2022. Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν πέρυσι ενώ από την αρχή του έτους, 20 Παλαιστίνιοι – εκ των οποίων πέντε ανήλικοι – έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος