Επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ανακοίνωσε η Ρωσία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το νέο στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος 3ος έφερε εις πέρας μια επιτυχημένη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ο οποίος εκτοξεύτηκε από υποβρύχια θέση στη Λευκή Θάλασσα και χτύπησε ένα στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Άπω Ανατολής.

«Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί το τελευταίο στάδιο δοκιμών πριν ληφθεί η απόφαση να ενταχθεί το σκάφος στη δύναμη του Ναυτικού» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Το υποβρύχιο Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος 3ος είναι το έβδομο του ρωσικού προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης 955 Borei και το τέταρτο της εκσυγχρονισμένης παραλλαγής Borei-A, διευκρινίζουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές. Τα υποβρύχια της κλάσης Borei μπορούν να φέρουν 16 πυραύλους Bulava – το πιο ακριβό όπλο που κατασκευάζει η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία –, βεληνεκούς περίπου 8.000 χλμ, ο οποίος μπορεί να φέρει μέχρι έξι πυρηνικές κεφαλές.

Επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ανακοίνωσε η Ρωσία
Φώτο Αρχείου (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται άλλα τρία υποβρύχια κλάσης Borei, ενώ σχεδιάζεται να ξεκινήσει στο μέλλον η κατασκευή δύο επιπλέον σκαφών του ίδιου τύπου.

Από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 1999 έχει θέσει σαν προτεραιότητα την ανασύνταξη και εκσυγχρονισμό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμβατικών και πυρηνικών, μετά το χάος που προέκυψε στη χώρα λόγω της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση σε επίπεδα των χειρότερων στιγμών του Ψυχρού Πολέμου. Την Κυριακή ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρυ Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται «υπό του μηδενός», προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή οι ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επανεκκινήσουν τις επαφές μεταξύ τους.

Πηγή: Reuters    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος