Επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει εμπλοκή της Β. Κορέας σε 58 κυβερνοεπιθέσεις που απέφεραν κέρδη 3 δισ. δολαρίων

Με σκοπό να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εμπλέκεται σε δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις που της έχουν αποφέρει τρία δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» διαβεβαιώνει το έγγραφο των ανεξάρτητων παρατηρητών, αναπτύσσοντας περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όχι μόνο παράγοντας σχάσιμα πυρηνικά υλικά, αλλά δοκιμάζοντας διαρκώς βαλλιστικούς πυραύλους, θέτοντας σε τροχιά ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο ή προσθέτοντας στο στρατιωτικό δυναμικό της ένα τακτικό πυρηνικό υποβρύχιο.

Επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει εμπλοκή της Β. Κορέας σε 58 κυβερνοεπιθέσεις που απέφεραν κέρδη 3 δισ. δολαρίων
Φώτο Αρχείου – Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un επιθεωρεί την προετοιμασία της εκτόξευσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-14 (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Από το 2006 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ, οι οποίες πολλές φορές έχουν αυστηροποιηθεί με σκοπό να πλήξουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

«Η επιτροπή εξετάζει 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα κατά το διάστημα 2017-2023, οι οποίες φέρονται να απέδωσαν κέρδη της τάξης των $3 δισ., που στη συνέχεια χρηματοδότησαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας» αναφέρεται στην έκθεση.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν σχολίασε τις πληροφορίες, αν και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι ευθύνεται για διαδικτυακή πειρατεία ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις.

Αμφίβολη η αυστηροποίηση των μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, επιθυμούν αντίθετα τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση του οπλοστασίου της.

Επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει εμπλοκή της Β. Κορέας σε 58 κυβερνοεπιθέσεις που απέφεραν κέρδη 3 δισ. δολαρίων
Φώτο Αρχείου (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Μάλιστα, Βόρεια Κορέα και Ρωσία αποφάσισαν πρόσφατα να διευρύνουν την αμυντική τους συνεργασία, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι το οποίο αρνούνται και οι δύο χώρες.

Πηγή: Reuters       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος