«Δώσαμε πολλά στην Ουκρανία. Αυτοί δεν έδωσαν τίποτε σε εμάς. Να το θυμάστε αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα (19/10), κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν δίνει κάποιο αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναστείλει τις παραδόσεις όπλων.
Ο Ζελένσκι φέρεται να διατύπωσε την κατηγορία αυτή στη διάρκεια εικονικής συνάντησής του με Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ των ΗΠΑ αρνείται να εγκρίνει παραδόσεις Patriot και άλλων πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας, παρόλο που χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη πληρώσει γι’ αυτούς, μετέδωσε ο Axios επικαλούμενος απομαγνητοφώνηση της συνάντησης.
«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση να επιβραδυνθεί η υποστήριξη προς εμάς», φέρεται να δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η Washington Post, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι έχουν επίσης επηρεασθεί οι παραδόσεις από άλλους εταίρους της Ουκρανίας οι οποίες χρειάζονται την έγκριση της Ουάσινγκτον.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αμφισβήτησε τα ρεπορτάζ αυτά, λέγοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο πως δεν υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα βάσει του οποίου χώρες του ΝΑΤΟ αγοράζουν αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Τραμπ αύξησε επίσης τις επικρίσεις του κατά του Κιέβου αφού ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η φιλική προς το Κρεμλίνο προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ τον θέτει στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
«Ο Ζελένσκι δεν ξέρει τι του γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «δεν βοηθάει πολύ τα πράγματα» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος