Επίθεση στην Κριμαία — Το Κίεβο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εκρήξεις

H Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις σημερινές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τζανκόε στην Κριμαία. Ωστόσο, σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα στρατιωτικά συστήματα, όπως Σ-300 και Σ-400 που -όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί – βρίσκονταν εκεί.

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Τα συγκεκριμένα συστήματα, αναφέρει η ανακοίνωση, προορίζονταν για το τμήμα της Νότιας Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Πληροφορίες για εκρήξεις και σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Γβαρντεισκόε κοντά στην Συμφερούπολη, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν απομακρύνει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης τον στόλο τους, φοβούμενοι τυχόν νέες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προέδρου της Ουκρανίας Αντρίι Γιερμάκ έκανε λόγο για «αποστρατικοποίηση», η οποία – όπως έγραψε στο Twitter – θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών. Ο ίδιος τόνισε ότι η περιοχή της Κριμαίας είναι Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί μεθαύριο, Πέμπτη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Λβιβ. Την επόμενη ημέρα ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να φύγει για την Οδησσό και στη συνέχεια για την Κωνσταντινούπολη. Με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δύο κυριότερα θέματα της συζήτησης θα είναι η κατάσταση στον ατομικό αντιδραστήρα στο Ζαπορίζια και η εξαγωγές των Ουκρανικών σιτηρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, μετά από παρόμοια έκρηξη που είχε σημειωθεί σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νοβοφερντόροβκα στην Κριμαία στις 9 Μαΐου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουκρανικής κυβέρνησης, είχε σχολιάσει στην ΕΡΤ ότι η Κριμαία θεωρείται από το διεθνές δίκαιο και την ουκρανική νομοθεσία ως Ουκρανικό έδαφος άρα και πιθανές στρατιωτικές ενέργειες για την απελευθέρωσή της είναι νόμιμες. Και τότε η Ουκρανική πλευρά δεν είχε αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Σε δοκιμή ρουτίνας μη επανδρωμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III προχώρησε ο αμερικανικός στρατός σε μια επίδειξη της ετοιμότητας των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων, μια μέρα μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου σε έκθεση όπλων και την αναφορά του στην πρόθεση της Ρωσίας για στρατιωτική συνεργασία με φιλικές χώρες.

«Η Ρωσία ειλικρινά σέβεται τους ισχυρούς ιστορικούς, φιλικούς και πραγματικούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι έτοιμη να προσφέρει στους συμμάχους κι εταίρους της τα πλέον σύγχρονα», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ανοίγοντας το συνέδριο Διεθνούς Ασφάλειας της Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι η Ατλαντική Συμμαχία επιδιώκει να επεκταθεί στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.

Χαρακτήρισε «προσχεδιασμένη πρόκληση» την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν, στο πλαίσιο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών για συντήρησης εστιών ανάφλεξης και αποσταθεροποίησης σε όλο τον κόσμο όπως στην Ουκρανία όπου όπως είπε επιδιώκουν την παράταση της σύγκρουσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί περιοχή στα βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας, μετά τις απανωτές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που προκάλεσαν πυρκαγιά, καταστροφές σε γειτονικούς οικισμούς και τραυματισμό δύο κατοίκων.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος