Επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ – Κατάρρευση κτηρίου 13 ορόφων στη Γάζα

Υπό την απειλή γενικευμένης σύρραξης βρίσκονται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ και η Λωρίδα της Γάζας. Επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα δέχθηκε το Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης. Επλήγη ένα λεωφορείο στην περιοχή Χολόν, καθώς και ένα κτήριο σε προάστιο. Μία 50χρονη έχασε τη ζωή της από την επίθεση. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση από την Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς ότι το Τελ Αβίβ θα δεχθεί επίθεση. Στη Γάζα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την κατάρρευση κτηρίου 13 ορόφων. Οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί να αποχωρήσουν.

Συνολικά από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 30 Παλαιστίνιοι, ενώ από τις επιθέσεις με ρουκέτες έχουν σκοτωθεί τρεις Ισραηλινοί.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ, σε αντίποινα για την καταστροφή από τον ισραηλινό στρατό του πολυόροφου κτηρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της.

Όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ “Μπεν Γκουριόν” έχουν σταματήσει.

Ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε και έναν αγωγό μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12 TV.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικές δηλώσεις μαζί με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ και τον επικεφαλής του Στρατού, διαμήνυσε ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο Ισραήλ. Υπογράμμισε πως η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Ο Mπ. Γκαντζ προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά «μόνο η αρχή» και ότι κτήρια «θα συνεχίσουν να σωριάζονται» στον θύλακα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του και ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ανέφερε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταδίκασε ως «απολύτως απαράδεκτες»
τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, τόνισε ότι πρέπει να τερματιστούν αμέσως και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει σε αυτήν την περίπτωση το δικαίωμα αυτοάμυνας. Αυτή η κλιμάκωση της βίας δεν μπορεί ούτε να γίνει ανεκτή ούτε αποδεκτή».

Στη βόρεια Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών το βράδυ της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό από πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Τα θύματα ήταν μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών και δέχτηκαν πυρά σε στρατιωτική διάβαση κοντά στη Νάμπλους.

Η Μέση Ανατολή βυθίζεται για άλλη μια φορά στο αίμα και το χάος, με την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστινίους και τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ έχουν προκαλέσει κόκκινο συναγερμό, καθώς επιβεβαιώνουν ότι η ισορροπία τρόμου είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.

Σε κατάσταση σοκ παιδιά κλαίνε και μάνες οδύρονται στη Λωρίδα της Γάζας… Είδαν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται και αγαπημένα τους πρόσωπα να σβήνουν… Μεταξύ των θυμάτων είναι τουλάχιστον 9 παιδιά, ενώ δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτυπήθηκαν 130 στρατιωτικοί στόχοι σε αντίποινα για τις πάνω από 300 ρουκέτες που εξαπέλυσε μέσα σε ένα 24ωρο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το 90% των οποίων αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν στην πόλη Ασκελόν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Oι σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ αμέσως μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς που ζητούσε την άμεση απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το τέμενος Αλ Ακσα. Οι μαθήτριες μιας σχολής μπαλέτου αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλές σημείομ ενώ η Κνεσέτ εκκενώθηκε.

Το σκηνικό πολέμου πυροδότησαν οι συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για τους νέους εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να διαταράξουν την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη αποφασιστικά και υπεύθυνα» τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Χανάν Ασράουι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλιμακώνει την ένταση και προκαλεί διαμάχη.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ισραηλινών, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων σε Λίβανο και Ιορδανία, όπου η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν την ισραηλινή πρεσβεία.

Μέση Ανατολή: Ανοικτή πληγή δεκαετιών – «Μήλον της Έριδος» η Ανατολική Ιερουσαλήμ

Χαίνουσα πληγή δεκαετιών είναι οι πολεμικές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.
Η διαμάχη Εβραίων και Αράβων κλιμακώθηκε μετά τον πόλεμο των έξι ημερών και την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και άλλων εδαφών από το Ισραήλ…

Η Ιερουσαλήμ και κυρίως η Ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει το μεγάλο αγκάθι στην διαμάχη. Οι Ισραηλινοί την έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσά τους, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού τους κράτους. Όμως οι συνεχείς προσπάθειες εποικισμών από το Ισραήλ και η σταδιακή έξωση των Παλαιστινίων από εκεί συνεχώς πυροδοτούν τις εντάσεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Παλιά Πόλη (που διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή) και κυρίως το κομμάτι όπου βρίσκονται οι χώροι λατρείας και για τους δύο: το Τείχος των Δακρύων, το Όρος του Ναού για τους Ισραηλινούς, το Τέμενος Αλ Ακσά και ο Θόλος του Βράχου για τους Παλαιστινίους.

Η κρίση των τελευταίων ημερών είναι η χειρότερη από το 2017 και προκλήθηκε από την προσπάθεια του Ισραηλινού στρατού να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από το Τέμενος Αλ Ακσά και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου, αλλά και από τις δρομολογούμενες δικαστικά εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων υπέρ Εβραίων εποίκων στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά κοντά στην Παλιά Πόλη. Η συνοικία αυτή τη στιγμή έχει γίνει σύμβολο για τους Παλαιστινίους.

Διεθνείς αντιδράσεις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, τις νέες πολεμικές συρράξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στη Μέση Ανατολή. «Η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. εξέφρασε βαθιά ανησυχία, απευθύνοντας έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Τόνισε ότι προτεραιότητα έχει η ζωή των πολιτών.

«Όλες οι πλευρές, όλες οι πλευρές πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είναι σημαντικό να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας βιώσιμης ειρηνικής λύσης», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε, Πήτερ Στάνο.

Με πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη και καλούν και τις δυο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης, αναγνωρίζοντας όμως – όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες και τα εδάφη του.

«Με ανησυχούν αυτές οι πυραυλικές επιθέσεις και ενώ όλες οι πλευρές αναλαμβάνουν δράση για αποκλιμάκωση, ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προασπίσει το λαό και τα εδάφη του από αυτές τις επιθέσεις» δήλωσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κλιμάκωση τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ με ρουκέτες, ζητούν από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και παραμένουν αναμεμειγμένες μέσω της διπλωματικής οδού για γρήγορη αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί πολεμικό κλίμα. Διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα με συνθήματα όπως «Ο τουρκικός στρατός στο Ισραήλ» αναζωπυρώνουν το μένος κατά του Ισραήλ, και οι οπαδοί του συσπειρώνονται γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο, τη στιγμή όμως που η δημοτικότητα του έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της πολιτικής του καριέρας.

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούστηκε με το Ισραήλ για το θέμα της Γάζας. Τα βίαια επεισόδια στο τέμενος Αλ Ακσά, με θύματα κυρίως Μουσουλμάνους Παλαιστινίους, έδωσαν και πάλι στον Ερντογάν το έναυσμα για να προβληθεί ως υπερασπιστής του Ισλάμ, απέναντι στο «κράτος τρομοκράτη» όπως αποκάλεσε το Ισραήλ.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν υπερασπίζονται μόνο τα εδάφη τους αλλά και την δική μας ιστορία, τα δικά μας πιστεύω και την δική μας αξιοπρέπεια. Αντιμετωπίζουμε ένα κράτος (το Ισραήλ) που είναι ρατσιστικό και απαρτχάιντ. Αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη και ηρεμία στη Μέση Ανατολή» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Από τη Δευτέρα τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ανώτεροι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αποδυθεί σε έντονη τηλεφωνική διπλωματία, προσπαθώντας να κινητοποιήσουν τους ηγέτες μουσουλμανικών κρατών καθώς και άλλους ξένους ηγέτες, για μια συντονισμένη εκστρατεία κατά του Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, The Associated Press

Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη)

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Ευγενία Μυρίδου, Ρένα Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος