Επιστροφή στο σπίτι: Ανακούφιση και δάκρυα σε ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη – Ιστορικές στιγμές μέσα από την κάμερα του ERTnews

Ήταν μια μέρα χαράς και δακρύων σε όλο το Ισραήλ. Οικογένειες, αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι περίμεναν με αγωνία καθώς η Χαμάς ξεκίνησε την απελευθέρωση των τελευταίων ζωντανών ομήρων που κρατούνταν για πάνω από δύο χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας. παράλληλα λεωφορεία με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που άφησε ελεύθερους το Τελ Αβίβ, έφτασαν σε Γάζα και Δυτική όχθη. Κλίμα ενθουσιασμού, χαράς και συγκίνησης και στις δύο πλευρές.

Η τύχη των ομήρων που είχαν απαχθεί από ενόπλους υπό την ηγεσία της Χαμάς στην επίθεση στο νότιο Ισραήλ πριν από λίγο πάνω από δύο χρόνια, επηρέασε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής στη χώρα.

Αφίσες και αυτοκόλλητα για τους ομήρους κοσμούσαν παντού — από παραλιακές λεωφόρους έως στάσεις λεωφορείων στην ύπαιθρο — και πολλοί Ισραηλινοί φορούσαν κίτρινες κορδέλες στους γιακάδες, τα χέρια, τα αυτοκίνητα και τους κήπους τους για περισσότερα από δύο χρόνια.

Κάθε εβδομάδα διεξάγονταν αγρυπνίες και διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ενώ μικρές κοινότητες όπως αυτή της οικογένειας Οχελ — 230 οικογένειες στη βόρεια Γαλιλαία — ενώθηκαν για να στηρίξουν τις οικογένειες των ομήρων. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις σχετικά με την απελευθέρωση.

Η χώρα ξέσπασε σε χαρά το πρωί της Δευτέρας, όταν η πρώτη ομάδα από τους τελευταίους 20 ζωντανούς ομήρους που κρατούνταν ακόμη στη Γάζα μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό ως μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας. To EΡΤnews και η Αδαμαντία Λιόλιου ήταν εκεί την ώρα που τα πρώτα βαν, εν μέσω κραυγών χαράς, διέσχιζαν τις ύλες της στρατιωτικής βάσης Ρεΐμ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Καλωσήρθατε πίσω στην πατρίδα»: Πανηγυρική επιστροφή των τελευταίων Ισραηλινών ομήρων με ζητωκραυγές – Δείτε βίντεο

Δάκρυα και πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων

Απελευθερώθηκαν οι 20 όμηροι: Συγκίνηση, λύτρωση και πανηγυρισμοί στο Ισραήλ – Η επιστροφή τους μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Το δεύτερο κομβόι έφερε στην αγκαλιά των αγαπημένων τους, τούς τελευταίους 13 ομήρους κλείνοντας αυτό το οδυνηρό διετές κεφάλαιο βίας. Το κλίμα ξέφρενης χαράς αποτύπωσε και πάλι ο φακός του EΡΤnews και η Αδαμαντία Λιόλιου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι ανάρρωσης για τους ομήρους. Το ζήτημα με τους 28, που θεωρούνται νεκροί, και τα λείψανα των οποίων θα επιστρέφονταν σήμερα φαίνεται πως δεν θα λήξει καθώς θα δοθούν μόνο τέσσερις σοροί, τελικά. Πολλοί Ισραηλινοί αισθάνονται ότι η χώρα δεν θα αρχίσει πλήρως να επουλώνει το συλλογικό τραύμα της μέχρι να επιστραφούν και οι σοροί τους.

Ανάλογο κλίμα και στα πολύπαθα παλαιστινιακά εδάφη. Όταν δύο λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν Παλαιστίνιους κρατούμενους έφτασαν στη Ραμάλα, ακούστηκαν κραυγές και φωνές χαράς από τις οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί.

Επιστροφή στο σπίτι: Ανακούφιση και δάκρυα σε ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη – Ιστορικές στιγμές μέσα από την κάμερα του ERTnews
(AP Photo/Mahmoud Illean)

Μητέρες και πατέρες έκλαιγαν καθώς αγκάλιαζαν τους αγαπημένους τους, ενώ άλλοι τους σήκωναν στους ώμους τους για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους.

Πολλοί από αυτούς που απελευθερώθηκαν σήμερα εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης, αφού είχαν καταδικαστεί από ισραηλινά δικαστήρια για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και φόνους.

Πολλοί από αυτούς φαινόταν εξαντλημένοι και μερικοί είχαν ορατά τραύματα. Μερικοί δυσκολεύονταν να περπατήσουν. Είναι σαφές ότι πολλές οικογένειες ανησυχούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγγενείς τους.

Επιστροφή στο σπίτι: Ανακούφιση και δάκρυα σε ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη – Ιστορικές στιγμές μέσα από την κάμερα του ERTnews
(AP Photo/Majdi Mohammed)

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση από το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τους ομήρους, 250 Παλαιστινίων «που κρατούνταν για λόγους ασφαλείας”, μεταξύ των οποίων πολλοί που έχουν καταδικαστεί για φονικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, καθώς και 1.700 Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 251 ομήρους.

Στην επακόλουθη ισραηλινή αντεπίθεση, περισσότεροι από 67.600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν διαχωρίζει μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους θανάτους ήταν γυναίκες και παιδιά. Το υπουργείο αποτελεί μέρος της κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Χαμάς, και τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με πολλούς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες θεωρούν τα στοιχεία του ως τις πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος