Επιστρέφουν χιλιάδες πρόσφυγες στη Συρία – Σιίτες και Αλεβίτες φεύγουν φοβούμενοι τους τζιχαντιστές

Την κυριαρχία τους στη Συρία εδραιώνουν οι ισλαμιστές αντάρτες, βάζοντας τη σφραγίδα τους και στη λειτουργία του κράτους, με απόφαση του επικεφαλής τους, του Μοχάμεντ αλ Τζολιάνι, αναστέλλεται μέχρι τον Μάρτιο η ισχύς του Συντάγματος της χώρας αλλά και του κοινοβουλίου. Χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι που επιστρέφουν δειλά δειλά στη χώρα, με την αβεβαιότητα για την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Στη Συρία κυριαρχεί οργή ενάντια σε ότι συμβολίζει τη δυναστεία Άσαντ, οι εικόνες δείχνουν τα γραφεία του κόμματος Μπάαθ που επικράτησε επί έξι δεκαετίες να λεηλατούνται, την ώρα που ο Τζολιάνι, με την ίδια ταχύτητα που κατέκτησε τη χώρα, εδραιώνει την κυριαρχία του, οργανώνει τις δυνάμεις ασφαλείας και υπόσχεται να καταδιώξει όσους είχαν συμμετάσχει σε βασανισμούς και δολοφονίες κρατουμένων, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση που όρισε, ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου της χώρας για τρεις μήνες.

Θα συσταθεί μία επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα εξετάσει το Σύνταγμα και στη συνέχεια θα εισαγάγει τροποποιήσεις.
Ενώ οι αναζητήσεις στη διαβόητη φυλακή Σενάγια συνεχίζονται, συγγενείς κηδεύουν πολιτικούς κρατούμενους που βρέθηκαν νεκροί εκεί.
Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα μειονοτήτων και ευχαρίστησε τις οκτώ χώρες που άνοιξαν τις διπλωματικές τους αποστολές στη Δαμασκό.

Ωστόσο, πολλοί σιίτες και Αλεβίτες φεύγουν φοβούμενοι την κυριαρχία των τζιχαντιστών. Παρά τους φόβους όμως, η ανάγκη για επιστροφή στην πατρίδα κάνει εκατοντάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία και τον Λίβανο.
Αλλά και στην Ευρώπη πολλές χώρες παγώνουν τις αιτήσεις ασύλου, φοβούμενες επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Ωστόσο, πέρα από τους πανηγυρισμούς των Σύριων για την ανεξαρτησία τους από τη Δαμασκό έως τη Λαττάκεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι εμφανής.

Κατά τα. άλλα ένας αιματηρός εμφύλιος 13 ετών, μια απότομη ανατροπή του καθεστώτος που θέτει νέα δεδομένα.
Όλο αυτό έχει αφήσει ανοιχτές βαθύτατες πληγές στους κατοίκους, με το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών να έχει καταρρεύσει μαζί με την οικονομία της Συρίας.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος