Επιστήμονες, βραβευμένοι με Νόμπελ, αισιόδοξοι για μια λύση στην κλιματική κρίση

Νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ σε επιστημονικούς κλάδους, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η ανθρωπότητα θα μπορέσει να λύσει την κλιματική κρίση, την οποία θεωρούν τη μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι νέοι άνθρωποι, που είναι αυτοί που καθορίζουν το μέλλον, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να στείλουν το μήνυμα ότι πρέπει να αντιδράσουμε και να ανταποκριθούμε άμεσα στο πρόβλημα», δήλωσε ο Γερμανός Klaus Hasselmann, στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των νικητών των βραβείων Νόμπελ Φυσικής.

Ο Klaus Hasselmann, είπε ότι είναι «πολύ πιο αισιόδοξος» από ό,τι πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες καθώς ελπίζει ότι οι νέοι θα καταφέρουν να «ξυπνήσουν» συνειδήσεις σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω αυτής.

Εξίσου αισιόδοξος, φάνηκε και ο Βρετανός David MacMillan, ένας από τους νικητές του Νόμπελ Χημείας 2021, ο οποίος επίσης μίλησε εξ αποστάσεως στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Στοκχόλμη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιστήμη και τα όπλα που διαθέτουν οι επιστήμονες, νιώθω αισιοδοξία, νιώθω ότι έχει έρθει η στιγμή που σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι η λύση θα απαιτήσει «πολλή προσπάθεια».

Ο Ολλανδός Guido Imbens, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, αξιολόγησε επίσης την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας και τόνισε ότι η παραπληροφόρηση καθιστά «πιο δύσκολη» την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο θεωρεί «σαφώς διεπιστημονικό»  καθώς απαιτεί τη συνεργασία όλων των επιστημών.

Ο Imbens, αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση ως ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο ενόψει μιας πιθανής λύσης στην τρέχουσα κρίση που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού, μαζί με τις εσωτερικές εντάσεις στις κοινωνίες, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της πατρίδας του και επεσήμανε ότι αυτοί οι παράγοντες κάνουν «δυσκολότερη» την κατάσταση.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος