Επιστήμονας για κορονοϊό: Μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχουμε εμβόλιο

Κανένα εμβόλιο κορονοϊού δεν θα είναι διαθέσιμο στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο του 2021, προειδοποίησε ο κυβερνητικός επιστήμονας Peter Openshaw. Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακάλυψης του εμβολίου και τη διαθεσιμότητά του στο κοινό.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το πολυαναμενόμενο εμβόλιο και ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εθελοντές, χορηγήθηκαν με δόσεις του εμβολίου και δεν νόσησαν. Η πρώτη δημοσίευση για αυτό το εμβόλιο πραγματοποιήθηκε από το ιατρικό περιοδικό Science and Technology Daily. Συγκεκριμένα ο Zhou Song, νομικός σύμβουλος της China National Biotec Group, ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό μετά την ένεση σε εκατοντάδες χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εμβολιάστηκαν τώρα βρίσκονται στο εξωτερικό και μάλιστα σε περιοχές που έχει ξεσπάσει η πανδημία, και δεν έχουν μολυνθεί. Παράλληλα δεδομένα με αυτά είναι διαθέσιμα σε πολλές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Με αφορμή τις παραπάνω δημοσιεύσεις, ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London και σύμβουλος της κυβερνητικής επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε για τις πιθανές καθυστερήσεις στη διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, στη Sky News, την Κυριακή. «Με όλες τις δοκιμές εμβολίων που διέρχονται τώρα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι είναι πιθανό οι ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια να είναι ανενεργές για τουλάχιστον μερικούς μήνες, πιθανώς ακόμη και χρόνια, απλά δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι πολύ νωρίς», και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον σε μια από αυτές τις δοκιμές εμβολίων, μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου τους επόμενους εννέα μήνες. Πριν από τον επόμενο χειμώνα ελπίζω ότι θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια».

Ένα ακόμα εμβόλιο που βρίσκεται κοντά στην τελική του φάση είναι αυτό της Οξφόρδης το AZD1222, το οποίο θεωρείται ότι είναι από τα πιο πολλά υποσχόμενα στον κόσμο, ξεκίνησε εκ νέου τις δοκιμές του το Σάββατο αφού ανεστάλη λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες μια Βρετανίδα που εμβολιάστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αφού υπέφερε από εγκάρσια μυελίτιδα ή πρήξιμο του νωτιαίου μυελού. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν από την AstraZeneca, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του εμβολίου.

Η AstraZeneca έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει δόσεις του εμβολίου εν αναμονή της έγκρισής του. Αυτά θα διανεμηθούν σε χώρες που έχουν υποβάλει παραγγελίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ήδη αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η ανεξάρτητη διαδικασία επανεξέτασης έχει ολοκληρωθεί και μετά από τις συστάσεις τόσο της ανεξάρτητης επιτροπής αναθεώρησης της ασφάλειας όσο και της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δοκιμές θα ξαναρχίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίμενε ότι ένα εμβόλιο κορονοϊού, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2021.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος