Επίσκοπος Τενερίφης: Θανάσιμο αμάρτημα η ομοφυλοφιλία – Είναι σαν τον αλκοολισμό

“Θανάσιμο αμάρτημα” χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ο επίσκοπος Τενερίφης, Μπερνάρντο Άλβαρεθ, σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση των Καναρίων Νήσων. Συνέκρινε τους ομοφυλόφιλους με τους αλκοολικούς: “Είναι σαν άτομο που πίνει. Όταν πίνει, κάνει κάτι τρελό και δικαιολογείται ότι ήταν μεθυσμένος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην πίνεις για να μην κάνεις το επόμενο, που το κάνεις χωρίς να το καταλάβεις“, είπε στην συνέντευξη.

Ο επίσκοπος της Τενερίφης, Μπερνάρντο Άλβαρεθ, ο ίδιος που επινόησε το ρητό ότι αν είσαι απρόσεκτος, τα 13χρονα σε «προκαλούν», ξανάρχεται στο προσκήνιο με μερικές αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την ομοφυλοφιλία. Σε συνέντευξή του στο Buenas Tardes, Canarias στην τηλεόραση των Καναρίων Νήσων, ο ιερέας απάντησε στο ερώτημα εάν η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα, δηλώνοντας ότι «εξαρτάται από το άτομο και τις συνθήκες». “Για να είναι κάτι θανάσιμο αμάρτημα, πρέπει το άτομο να γνωρίζει ότι είναι αμαρτία. Δεύτερον, ότι το κάνει ελεύθερα και ότι δεν εξαρτάται από τίποτα, αλλά ότι γνωρίζει ότι είναι λάθος και παρόλο που το γνωρίζει ότι είναι λάθος, το κάνει ελεύθερα” είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί σύλλογοι ζητούν από την Καθολική Εκκλησία την άμεση παύση του επισκόπου της Τενερίφης, τον οποίο κατηγορούν για ομοφοβική «υποτροπή», η οποία «δεν είναι αμαρτία αλλά ένδειξη μίσους» που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος επίσκοπος το 2008 έγινε γνωστός για τις δηλώσεις του για τις σεξουαλικές «προκλήσεις» 13χρονων παιδιών, που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των Ισπανών για τις οποίες απολογήθηκε αργότερα «αυτό το θέμα της σεξουαλικότητας είναι πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται» και ότι θα μετρούσε τα λόγια του «όταν ασχολείται με τόσο ευαίσθητα ζητήματα», δύο δηλώσεις που φαίνεται να έχει ξεχάσει κατά τη διάρκεια της τωρινής συνέντευξής του στην Televisión Canaria.

Πριν 14 χρόνια υποστήριζε ότι η ομοφυλοφιλία «βλάπτει τους ανθρώπους και την κοινωνία» εξομοιώνοντάς την με την σεξουαλική επίθεση σε ανηλίκους λέγοντας ότι «το άτομο ασκεί ομοφυλοφιλία όπως μπορεί να ασκεί την κακοποίηση ανηλίκων». Μέρες αργότερα, ανακάλεσε τις αρχικές δηλώσεις του (οι οποίες εξαφανίστηκαν από την εφημερίδα La Opinion). Απολογήθηκε λέγοντας ότι «δεν είχα προσπαθήσει να δικαιολογήσω, σε καμία περίπτωση, την κακοποίηση ανηλίκων, η οποία είναι πάντα απολύτως καταδικαστέα, ηθικά είναι πολύ σοβαρό αμάρτημα και νομικά, έγκλημα. Σε καμία περίπτωση δεν έχω συγκρίνει, ούτε ήθελα να συγκρίνω, ούτε συγκρίνω την ομοφυλοφιλία με την κακοποίηση ανηλίκων».

Σήμερα και μετά τις πολλές αντιδράσεις της τελευταίας εβδομάδας ο επίσκοπος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη δημόσια προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Είναι γεγονός ότι η πραγματική αιτία της συγγνώμης του είναι το προγραμματισμένο ταξίδι που πραγματοποιεί στο Βατικανό και η επίσκεψή του μαζί με άλλους επισκόπους στον Πάπα. Ο οποίος έχει διαφορετικές και εκπεφρασμένες απόψεις για τέτοια ζητήματα σε αντίθεση με πολλούς επισκόπους της ισπανικής Καθολικής εκκλησίας.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος