Επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στο Κεντάκι που σάρωσαν ανεμοστρόβιλοι

Στο Μέιφιλντ, στο Κεντάκι, πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και περπάτησε ανάμεσα στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι σαρωτικοί ανεμοστρόβιλοι, για να δει από πρώτο χέρι το τοπίο της καταστροφής, σε ένα από τα φονικότερα φαινόμενα του είδους στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι στο Κεντάκι και τουλάχιστον 14 σε άλλες πολιτείες.

Μπροστά στην τραγωδία, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κινητοποιήσει την ισχύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων, με τις ζημιές να ανέρχονται σε ύψος δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο κέντρο του Μέιφιλντ, ο Αμερικανός πρόεδρος περπάτησε από κάθε σημείο, απ’ όπου είχε περάσει ο ανεμοστρόβιλος, αντικρίζοντας όγκους τούβλων και διαλυμένες πινακίδες εκεί όπου κάποτε υπήρχαν κατασκευές και δεκάδες κτίρια που είχαν μετατραπεί σε χαλάσματα.

Σταμάτησε για να συνομιλήσει με μια γυναίκα, η οποία καθόταν πάνω σε έναν σωρό από τούβλα. Ο ίδιος και όσοι τον συνόδευαν διέκοψαν την περιήγησή τους για να προσευχηθούν, στη μέση ενός δρόμου.

Επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στο Κεντάκι που σάρωσαν ανεμοστρόβιλοι
EPA/LEIGH VOGEL

Σε μια ενημέρωση, νωρίτερα, με τον κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπεσίρ και αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αξιοσημείωτο πώς οι κοινότητες της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν η μία την άλλη.

«Δεν υπάρχουν κόκκινοι ανεμοστρόβιλοι, δεν υπάρχουν μπλε ανεμοστρόβιλοι», σημείωσε, αναφερόμενος στα χρώματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

«Δεν έχω δει τόσο μεγάλη καταστροφή από έναν ανεμοστρόβιλο», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, λέγοντας, απευθυνόμενος σε τοπικούς αξιωματούχους, «μην διστάσετε να ζητήσετε οτιδήποτε».

Ο Μπεσίρ έχει πει πως μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 12 παιδιά και πως αναμένει ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Μετά το Μέιφιλντ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ντόσον Σπρινγκς. Οι δύο πόλεις, σε απόσταση 113 χλμ η μία από την άλλη, ισοπεδώθηκαν σε μεγάλο μέρος τους από τους ανεμοστρόβιλους.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να επιθεωρήσει τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να διασφαλίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει όσα μπορεί για να παράσχει βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα στις πληγείσες περιοχές, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους, στην πτήση από την Ουάσιγκτον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος