Επίσκεψη Σολτς στα Σκόπια: Η Γερμανία υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε

Την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια σήμερα το πρωϊ 11/6, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί στη Βόρεια Μακεδονία και η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Όλαφ Σολτς και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου θα υποστηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, άμεσα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος με την επίδειξη της «πολιτικής βούλησης» που, όπως είπε, κατέστησε δυνατή την επίτευξη συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (σ.σ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας) και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει και το υπόλοιπο κομμάτι που θα οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, κάτι για το οποίο εργάστηκαν σκληρά οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και η κυβέρνηση, όπως είπε.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη διαχρονική στήριξη που προσφέρει αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Σολτς στα Σκόπια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπέμπει το ισχυρό μήνυμα πως η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια και πρέπει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις.

«Ο κοινός στόχος είναι η χώρα μας να γίνει μέλος της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι με τη στάσή της κρατά «υπό ομηρία» τόσο τη Βόρεια Μακεδονία όσο και την Αλβανία, στον δρόμό τους προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ θεωρεί πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες της περιοχής. Ο κ.Σολτς μετέβη στα Σκόπια από την Θεσσαλονίκη, όπου χθες το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Προηγουμένως χθες, ο καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε την Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ.Σολτς αναχώρησε για τη Σόφια όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ανταπόκριση – Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος