Επίσημο αίτημα του Μπαγκλαντές για ένταξη στο συνασπισμό των BRICS

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές κατέθεσε επίσημο αίτημα να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η οποία φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της αμερικανικής και δυτικής οικονομίας γενικότερα.  

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Dhaka Tribune, η αίτηση επισημοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη η πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Σεΐχ Χασίνα, με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Συρίλ Ραμαφόσα, χώρα η οποία ασκεί την προεδρία του συνασπισμού αυτό το διάστημα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αίτηση είναι πολύ πιθανό να εξεταστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον Αύγουστο στην αφρικανική χώρα.  

Το αίτημα έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά από το επίσημο ενδιαφέρον που έδειξε και η Αίγυπτος να ενταχθεί στη συμμαχία αυτή. Παράλληλα, η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι περίπου είκοσι χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποτελέσουν μέρος της συγκεκριμένης ομάδας χωρών και αυτό «αντανακλά τον όλο και πιο σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο των BRICS στη διεθνή σκηνή» τόνισε σε δηλώσεις ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στη σύνοδο των χωρών-μελών της ομάδας στις αρχές Ιουνίου στο Κεϊπτάουν, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, παραβρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την ενδεχόμενη ένταξή τους στο συνασπισμό, όπως η Αργεντινή και το Ιράν, μεταξύ άλλων.  

Πηγές: Dhaka Tribune, Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος