Επίσημη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Βερολίνο – Συνάντηση με πρόεδρο Σταϊνμάιερ και συνομιλίες με Καγκελάριο Σολτς

Array

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο. Η πρώτη συνάντηση είναι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα τον υποδεχτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με στρατιωτικές τιμές. Θα ακολουθήσει η συνομιλία τους για μία περίπου ώρα και στη συνέχεια θα εμφανιστούν στους δημοσιογράφους για τις κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Ο πρόεδρος και ο καγκελάριος θα συζητήσουν «διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, καθώς επίσης ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής», είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπεστράιτ, στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η πορεία του Κυπριακού εν μέσω των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και οι προοπτικές για την διαμόρφωση προϋποθέσεων για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στο Βερολίνο είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2019 για την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος τότε ήταν η σύγκληση της άτυπης «πενταμερούς» συνάντησης και η συμφωνία στους όρους αναφοράς για την επανέναρξη του διαλόγου. Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά κυρίως μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Βερολίνο αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις 10 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οι συνομιλίες με τον καγκελάριο Σολτς θα είναι στην ίδια λογική με τη συζήτηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επαναρχίσει ένας διάλογος για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ζητούμενο για τον πρόεδρο της Κύπρου είναι να ενεργοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα η ΕΕ, με πρώτες τις δύο μεγαλύτερες χώρες Γαλλία και Γερμανία και να αξιοποιήσουν το ειδικό τους βάρος ασκώντας πίεση στην Τουρκία, διότι «χωρίς την παρέμβασή τους, μία μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, δεν μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί».

Η επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη με μια ιδιωτική συνάντηση με την πρώην καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε και καλή προσωπική σχέση. Η τελευταία επίσημη συνομιλία τους ήταν λίγους μήνες πριν αποχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία τον Απρίλιο του 2021 με τηλεδιάσκεψη για το Κυπριακό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος