Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ ― Στο τραπέζι το οικονομικό πρόγραμμα – «μαμούθ» για τις «πράσινες» επενδύσεις

Array

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει από Τρίτη βράδυ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με στάση στην Ουάσινγκτον και Νέα Ορλεάνη.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Είναι το δεύτερο επίσημο ταξίδι του μετά απο εκείνο το 2018, απο τους ελάχιστους ηγέτες που ο τότε Πρόεδρος Donald Trump υποδέχτηκε σε επίσημη επίσκεψη.

Και του οποίου απόρρητο φάκελο κατακρατούσε στα αρχεία που ανακτήθηκαν στην οικεία του Mar-o-Lago στη Φλόριντα, απο το FBI τον Αύγουστο.

Tο βασικό θέμα των συζητήσεων θα εστιαστεί στο IRA – Inflation Reduction Act και το “Buy American” που ανησυχούν ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γαλλία και Γερμανία. Ενα κολοσσιαίο οικονομικό πρόγραμμα αμερικάνικων «πράσινων» επενδύσεων ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποκλείει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις που δεν παράγουν σε αμερικάνικο έδαφος.

Στις 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη μια αμερικανο-ευρωπαϊκή task force για να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις ή μετατροπές στο πρόγραμμα που ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε τον Αύγουστο 2022 οριοθετόντας τις πράσινες επενδύσεις σε ό,τι παράγεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραβιάζοντας τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.
Εξαιρέσεις απο το πρόγραμμα απολαμβάνουν Καναδάς και Μεξικό αλλά η γαλλική πλευρά εμφανίζεται απαισιόδοξη για την διαλλακτικότητα του Προέδρου Μπάιντεν απέναντι στην Ευρώπη.

Αν δεν τα βρούν οι δύο πλευρές, η Ε.Ε. μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), χρονοβόρα διαδικασία που δεν δίνει άμεσα λύση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω ενεργειακού σοκ.
Προς το παρόν, Γαλλία και Γερμανία συναινούν οτι ενας οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπη δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Σε κοινή συνέντευξη στο Παρίσι στις 22 Νοεμβρίου, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire και ο Γερμανός ομόλογος του Robert Habeck επέλεξαν το “Buy European” δηλαδή να δώσει κοινή απάντηση η Ευρώπη ενισχύοντας τις δικές της βιομηχανίες.

“Ηρθε η ώρα να επιταχύνουμε σε θέματα δημιουργίας και φιλοδοξίας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες” δήλωσε ο Γάλλος Λε Μερ.
Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας το IRA “δεν είναι σύννομο με τους κανόνες του ΠΟΕ, συμμερίζομαι τη γνώμη οτι αντιτίθεται στους κανόνες ανταγωνισμού.”

Η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης υποβαθμίζεται από το αμερικάνικο IRA ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για γαλλική και ευρύτερα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην διαμάχη τους με την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι αποστασιοποιούνται προς το παρόν.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος