Επίσημα λογότυπα και συνθήματα: Άρθρο της εφημερίδας του Βατικανού L’Osservatore Romano για την επερχόμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε Ελλάδα και Κύπρο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κατόπιν επίσημης επιβεβαίωσης για το τετραήμερο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου σε Ελλάδα και Κύπρο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη, η εφημερίδα του Βατικανού L’Osservatore Romano αφιερώνει εκτενέστερο άρθρο. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι το δεύτερο ταξίδι του στη Λέσβο από την αρχή της θητείας του.

Ιδιαίτερη σημασία δείχνει η εφημερίδα στα λογότυπα και τα συνθήματα του παπικού ταξιδιού.

Το σύνθημα για το πρώτο μέρος της επίσκεψης (2-4 Δεκεμβρίου στην Κύπρο) είναι “Comforting each other in faith – Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο στην πίστη” στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Είναι εμπνευσμένο από το όνομα του Αποστόλου Αγίου Βαρνάβα, πολιούχου του νησιού “το όνομα του οποίου σημαίνει “γιος της προτροπής” ή “της παρηγοριάς”. 

Σύμφωνα με το άρθρο, το εν λόγω σύνθημα “υποδηλώνει τη σημασία της αμοιβαίας άνεσης και ενθάρρυνσης, βασικές διαστάσεις για διάλογο, συνάντηση και καλωσόρισμα, και εξέχοντα χαρακτηριστικά της ζωής και της ιστορίας του νησιού” της Κύπρου. 

Το νησί της Κύπρου είναι αποτυπωμένο στο βάθος του λογότυπου της επίσκεψης, ενώ στα αριστερά φαίνεται ο Πάπας Φραγκίσκος να στρέφει το βλέμμα του ακριβώς στον Άγιο Βαρνάβα. Στο δεξιά του λογότυπου, ένα κλαδί ελιάς δεμένο σε ένα στάχυ σιταριού “σημάδια ειρήνης και (Θείας) κοινωνίας”, με τα χρώματα “πορτοκαλί και πράσινο” της Κυπριακής σημαίας “δίπλα στο λευκό και το κίτρινο της σημαίας του Βατικανού”. 

Επίσημα λογότυπα και συνθήματα: Άρθρο της εφημερίδας του Βατικανού L’Osservatore Romano για την επερχόμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της επίσκεψης του Ποντίφικα Φραγκίσκου στην Κύπρο

Σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα, το σύνθημα είναι: “Ας ανοίξουμε στις εκπλήξεις του Θεού” (May we be increasingly open to God’s surprises) το οποίο έρχεται από το μήνυμα του Ποντίφικα για την 36η Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας. 

Το άρθρο σχολιάζει: “Σε μια περίοδο που επηρεάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η ελπίδα πως το παπικό ταξίδι θα φέρει μια αχτίδα φωτός για το μέλλον της Ελλάδας, μιας πλούσιας χώρας σε μια μεγάλη ιστορία πίστης.”

Το λογότυπο για την επίσκεψη στην Ελλάδα (στις 4-6 Δεκεμβρίου, με στάσεις σε Αθήνα και Λέσβο) “αντιπροσωπεύει την Εκκλησία ως μια βάρκα που διασχίζει το ταραγμένα νερά του κόσμου, με τον σταυρό του Χριστού ως κατάρτι και το Άγιο Πνεύμα να φουσκώσει τα πανιά, των οποίων το στυλιζαρισμένο σχήμα παραπέμπει στη φιγούρα του Πάπα που έρχεται ως φίλος της Ελλάδας.” 

Όσον αφορά τα χρώματα του λογότυπου, αυτά “είναι κίτρινο και μπλε, παραπέμποντας στις σημαίες της Ελλάδας και του Βατικανού.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος